23948sdkhjf

Maxad kraft i jätteschaktare

GE Maskintjänst blev först ut i Europa med Liebherrs nya bandschaktare och nu trycker 75-tonnaren anrikningssand i Aitik. "Den blir mycket trevlig att köra, jag får maximal kraft hela tiden".

Gällivare.  Den 13 kvadratkilometer stora sedimenteringsdammen i Aitik påminner om en vidsträckt öken, det är sand så långt ögat kan nå.

Leveranstidningen Entreprenad hälsar på en tidig septembermorgon och långt i fjärran ser vi en liten prick som verkar skjuta något framför sig. När vi kommer närmare ser vi att den lilla pricken är en riktig jätte  – en 75 ton tung Liebherr PR 776 och en tämligen unik maskin – GE Maskintjänsts bandschaktare är det första sålda exemplaret i Europa.

–  Det var en rolig utmaning men vi vet ju att det är en beprövad maskin ute i världen, säger Janne Pellikka, tillförordnad vd på företaget.

GE Maskintjänst har jobbat för Boliden i Aitik sedan gruvan öppnades 1968, uppdragen har varierat men numera handlar det bland annat om att höja den stora sedimenteringsdammen som tar emot den anrikningssand som blir över när malmen processas i anrikningsverket.

Företaget är också underentreprenör vid bygget av ett nytt vattenmagasin som hör till dammen.

GE Maskintjänst har ett 40-tal maskiner i arbete på dammarna: 16 dumprar, 15 grävmaskiner, sex bandschaktare och några vältar.

Nyast i gänget är bandschaktaren från Liebherr, maskinen anlände i somras och ersatte då en maskin i  50-tonsklassen.

– Vi ville ha en större maskin som klarade mer, vi har bitvis väldigt stora volymer och behövde något som klarade jobbet snabbare, förklarar Janne Pellikka.

Företagets övriga bandschaktare är Caterpillar och Komatsu, märken som även de levererar större maskiner. GE Maskintjänst var dock sugna på att testa något nytt.

– Både Cat och Komatsu har bra maskiner men vi hade köpt en Liebherrgrävare och föraren var väldigt nöjd så då köpte vi en till som vi också var nöjda med, när vi sedan skulle köpa bandschaktare tänkte vi att det kunde vara kul att prova Liebherr där med, säger Janne Pellikka.

Simon Antman Hansson kör maskinen.

–  Den känns väldigt stabil och man får mer kraft i en tyngre maskin.

Han lyfter särskilt fram den hydrostatiska driften

– Den blir mycket trevlig att köra, jag får maximal kraft hela tiden, det blir helt annorlunda jämfört med att köra med växellåda.

Han konstaterar att han får mer gjort på dagarna med Liebherrschaktaren.

–  Kapaciteten har nog stigit med mer än 30 procent.

GE Maskintjänst jobbar sex månader i stöten med den årliga dammhöjningen, det går inte att bygga in tjäle i dammkroppen.

–Vi brukar höja den med 2-3 meter per år, säger Janne Pellikka.

Materialet schaktas ut i olika pallhöjder, bandschaktare trycker upp anrikningssanden mot vallen, sanden packas sedan och till sist läggs ett erosionsskydd på.

–  Materialet trycks upp mot kanten i den befintliga dammen, det är viktigt att det grövre materialet hamnar på rätt plats, kommenterar Janne Pellikka.

GE Maskintjänst, med bas i Gällivare, har 100 anställda.

–  Vi har en lite annorlunda verksamhet, ler Janne Pellikka.

Företaget grundades 1955 av Göran Eriksson och är fortfarande familjeägt.

Det började med gula maskiner och i dag består maskinparken av 50-60 enheter, företaget har både grävmaskiner, dumprar, hjullastare, lastbilar och bandschaktare.

–  Vi har maskiner från ett till 75 ton och några långbommar som är ännu tyngre.

Rivning är en verksamhet som vuxit på sistone.

– Vi har alla möjliga rivningsmaskiner och skrotningsaggregat upp till 34 meter, säger Janne Pellikka.

Borrning är ett annat viktigt ben för GE Maskintjänst som borrar för bergvärme, vattenbrunnar och undersökningsborrning.

– Vi har riggar över hela länet, säger Janne Pellikka.

Företaget har också en egen maskinmekanisk verkstad med ett 20-tal anställda.

– Den ger oss en högre tillgänglighet, vi gör konstruktioner och utför mekaniskt underhåll mot gruvindustrin.

GE Maskintjänst hyr också ut rum i hus de flyttat från Malmberget och driver egna vindkraftverk i Kalix.

–  Vi var näst först i Norrbotten med privat vindkraftverk för 13 år sedan, säger Janne Pellikka.

Han ger grundaren Göran Eriksson äran för företagets bredd.

– Han är en visionär och har särskilt varit intresserad av att arbeta för miljön – han såg att det var bra för miljön med bergvärme och såg till att haka på och även nu när han är drygt 80 är han fortfarande mycket intresserad av vad vi gör.

Mångfalden är viktig för Gällivareföretaget som också uppskattar friheten i att bestämma själva, GE Maskintjänst var ett av de första företagen i BDX men för några år sedan lämnade företaget koncernen.

–  Det är lite spänning i att klara sig på egen hand men nu kan vi skapa en egen plattform att stå på, kommenterar Janne Pellikka.

Läs gärna mer om dammhöjningen här.

Läs mer om Aitikgruvan som fyller 50 i år! Se  länkar längre ner!

Bolidens eltruckar är igång – i höst rullar de eldrivna truckarna i Aitik, en 700 meter lång testramp har byggts och fyra truckar har konverterats.

Jättetruckarna får ett extraliv–Aitiks jättar jobbar dygnet runt 365 dagar om året, efter 60 000 timmar får tipptruckarna därför ett nytt liv.

50-åring i fin form – 1968 räknade Boliden med två miljoner ton malm per år och 15 års produktion. 50 år senare hägrar 45 miljoner ton per år och brytning fram till åtminstone 2045.

Boliden breder ut sig – även i Gällivare måste lokalbefolkningen flytta på sig för gruvans skull. 

Från malm till metall – en enkel process förvandlar fattig malm, med en kopparhalt på 0,28 procent, till ett 25-procentigt kopparpulver.

Maxad kraft i jätteschaktare – GE Maskintjänst blev först ut i Europa med Liebherrs nya bandschaktare och nu trycker 75-tonnaren anrikningssand i Aitik.

Fyndet på myren blev starten – 1968 öppnade Boliden sin koppargruva i Aitik.  50-åringen är dock knappast äldst i företaget, som snart firar 95.

Damm med stora dimensioner - en ny damm ska komplettera den 13 kvadratkilometer stora sedimenteringsdammen i Aitik.

Mamma Aitik tar det lugnt – Lady Marion har gått i pension och firar gruvans 50-årsjubileum från åskådarplats.

———————————————————————————————

Entreprenadbranschens egen tidning!

Följ oss på Facebook, Instagram, Twitter och Youtube

Artikeln är en del av vårt tema om Reportage.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109