23948sdkhjf

Älvsbyhus lägger ner fabrik

De skärpta reglerna för bostadsköp får skulden när Älvsbyhus nu lägger ner fabriken i värmländska Vålberg.

44 medarbetare varslas när Älvsbyhus nu lägger ner fabriken i värmländska Vålberg.

Orsaken, och det grundläggande problemet som vi tvingats hantera, är finansieringen för bostadsköp som skärpts till under senare år. Hos branschorganisationen för småhustillverkarna, TMF, säger man att tendensen med minskad försäljning är tydlig i hela Sverige, säger företagets vd Kent Johansson.

Det är bolånetaket i kombination med skärpta amorteringskrav som slår mot branschen. Det senaste i raden av skärpningar är ett skuldkvotstak som ytterligare försvårar möjligheten till bostadslån.

Han konstaterar att småhusmarknaden i Sverige krympt med ungefär 20 procent trots låga räntor och bostadsbrist. Situationen förvärras av minskad efterfrågan även i Norge.

– Vi måste se över vår produktionstakt. Vi har en orderingång som inte motsvarar produktion i fyra fabriker. Vi verkar i en extremt konkurrensutsatt bransch där fokus fortsätter att ligga på kostnaderna. För att vi ska fortsätta vara starka och konkurrenskraftiga tar vi därför beslutet att lägga ner en av våra fyra fabriker, säger Kent Johansson.

Förhoppningen är dock att marknaden kommer att vända uppåt igen inom en inte alltför avlägsen framtid.

– Vi hör att det börjar röra sig på bostadsmarknaden igen, försiktigt positiva signaler som vi hoppas är ett tecken på att det vänder uppåt. Sedan har vi själva nya husmodeller som ska lanseras i höst och vi har som mål att gå stärkta ur det här som bolag. Vi tänker fortsätta vara Sveriges största hustillverkare, säger Kent Johansson, som bland annat diskuterar möjligheten att flytta produktion från Vålberg till fabrikerna i Bjärnum och Älvsbyn.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.126