Renodlade skogsmaskiner inget för Cat
– Vi tror att Caterpillars program av maskiner, skräddarsydda för skogsindustrin, är ett perfekt komplement till vår nuvarande produktportfölj. Vi har genom åren visat att vi kunnat samarbeta med Cats återförsäljare runt om i världen för att säkerställa snabba leveranser till kunder med mycket speciella produktbehov. Vi har redan planer på en breddning av det nuvarande utbudet av skogsmaskiner för att möta kundernas framtida behov, säger Pat Weiler, Weilers grundare och ägare.
Weiler hör hemma i Knoxville, Iowa, och har sedan tillverkningen av vägbyggnadsutrustning inleddes 2005 jobbat exklusivt med Caterpillars återförsäljarnät vid såväl försäljning som service och support. Dessutom spelar teknik, förvärvad från Caterpillar, synnerligen viktiga roller vid utvecklingen av det nuvarande produktprogrammet. En stor del av tekniken skapades av Barber-Greene som förvärvades av Caterpillar i början av 1990-talet. Rättigheterna förvärvades så i sin tur av Weiler 2005.
Nu tas alltså ytterligare ett steg i relationerna mellan världens största tillverkare av entreprenadmaskiner och den lilla tillverkaren av vägbyggnadsmaskiner med cirka 500 anställda.
Caterpillar har dock inga som helst planer på att helt lämna skogssektorn. Det som avyttras är, utöver rättigheten till specialprodukterna, produktionsanläggningen i La Grange, Georgia, demo- och träningscenter i Auburn, Alabama, samt ett logistikcenter i Smithfield, North Carolina.
Däremot fortsätter företaget med den anpassning som görs av främst grävmaskiner till skogsindustrins olika behov – från trädfällning till hantering av timmer.
Eftersom Weilers produktsortimentet precis som tidigare kommer att säljas globalt via Caterpillars nätverk av återförsäljare är bedömningen att det sammanlagda utbudet av produkter kommer att stärkas och breddas, vilket kommer att gagna såväl skogsbolagen som de maskinentreprenörer som väljer att jobba inom skogsindustrin.
Norden har under i varje fall ett halvsekel legat i framkant vad gäller utvecklingen av maskiner för skogsindustrin. Umeå Mekaniska och Valmet lever fortfarande kvar genom Komatsu Forest, men även Caterpillar gjorde ett försök att ta sig in på marknaden för renodlade skogsmaskiner genom förvärvet av Skogsjan i Söderhamn 1997. Bland annat attraherades den amerikanska maskingiganten av den så kallade spindelmaskinen som lanserats 1986 och med sina hydrauldrivna hjulmotorer monterade på pendelarmar erbjöd helt nya möjligheter att ta sig fram genom skogen.
Verksamheten hade dock svårt att uppnå önskad lönsamhet varför det svenska företaget redan 2004 såldes vidare till Logmax. Verksamheten lever fortfarande vidare i Söderhamn genom Ecolog som tillverkar både skördare och skotare samt tillbehör.