23948sdkhjf

Bilar betong i vattentornets mage

En 90 gånger 90 centimeter stor manlucka var enda passagen in när Pierre Entreprenad renoverade insidan på Ockelbo vattentorn. – Visst var det en utmaning att få upp vatten, betong med mera hela 38 meter från marken och sedan sju meter ned i cisternen.

Betong är inte alltid så evigt som det ser ut, även ett så hårt och stabilt material kräver lite omvårdnad, åtminstone om det ska tåla verksamheter där vatten är involverat och särskilt om betongen börjar vara över hundra år gammal.

Detta märks inte minst när det gäller gamla vattenverk, det finns en hel del äldre byggnader där den sekelgamla betongen börjat naggas i kanten.

Bland det som kan drabba en gammal betongkonstruktion finns till exempel rostutfällning, erosion och rödrost. Andra tänkbara hot är frostskador, mekaniska skador och felaktigt monterade tätskikt.

Om eller kanske när betongen börjar bli dålig finns risken att den sväller, att armeringen korroderar eller att det blir läckage.

De skador som uppstår kan dock ofta repareras och i ett pressmeddelande berättar Pierre Entreprenad hur de åtgärdat ett vattentorn i Ockelbo.
– Vi på Pierre har lång erfarenhet av den här typen av reparationer och kan hjälpa till med att renovera den här typen av objekt, berättar vd Fredrik Pierre i pressmeddelandet.

– Vi kan laga och reparera för att förlänga livstiden, eller renovera för att återställa till nyskick. 

Pierre Entreprenad beskriver sig som ett bygg- och anläggningsföretag med inriktning på arbeten inom industrin, offentlig sektor samt fastighetsägare. 

Företaget grundades 1959 av Claes Pierre och har cirka 70 anställda, basen finns inom bygg men Pierre Entreprenad har också satsat på att erbjuda specialtjänster inklusive till exempel rivning, betonghåltagning, och betongrenovering.

Kunskaperna inom både rivning och betongrenovering kom väl till pass hösten 2017, när Pierre Entreprenad tog sig an uppdraget att renovera insidan på vattentornet vid Ockelbos södra infart.

– Arbetet med vattentornet, som egentligen heter Rabo högvattenreservoar, började med att vi monterade en bygghiss utmed fasaden för att kunna få upp allt material och sedan byggde vi en ställning runt insidan av väggarna inuti vattentornet, berättar Mats Olsson, platschef på Pierre Entreprenad, i pressmeddelandet.

Den såriga betongen måste vattenbilas bort och företaget måste därför först ta reda på hur omfattande skadorna var, ett arbete som skedde genom att besikta sprickor och utföra ”bomknackning” av samtliga betongytor.

Pierre Entreprenad vattenbilade sig sedan ner till ett fast underlag. Betongen hade vittrat sönder på vissa ställen och där armeringen frilagts måste armeringsjärnen rengöras noggrant och rostskyddsbehandlas.
– Efter det påbörjades betongsprutning av väggarna med ett mineraliskt våtsprutningsbruk som heter Stocrete TS 200 och som försegling efter betongsprutningen påförde vi Stocrete DS som är ett mineraliskt tätningsbruk. Efter det att vi rivit ställningen så utförde vi samma behandling av botten av cisternen.

Enligt pressmeddelandet gick arbetet planenligt, den enda svårigheten var att komma in och ut ur reservoaren – alla passager måste ske via en 90 gånger 90 centimeter stor manlucka.
– Visst var det en utmaning att få upp vatten, betong med mera hela 38 meter från marken och sedan sju meter ned i cisternen men det löste sig bra då vårt manskap verkligen gillar utmaningar, säger Mats Olsson.
Projektet slutfördes och Pierre Entreprenad uppger i pressmeddelandet att de är nöjda med sin insats och hoppas att den renoverade vattenreservoaren ska kunna förse Ockelboborna med dricksvatten i många under lång tid framöver.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.081