23948sdkhjf

Fler unga kvinnor vill bli byggare

Antalet kvinnliga förstahandssökande till gymnasiets bygg- och anläggningsprogram har ökat med 13 procent jämfört med 2017/18, enligt Skolverkets preliminära statistik.

– Denna ökning har vi längtat efter, säger Elin Kebert, projektledare för branschrekrytering på Sveriges Byggindustrier.

Det är otroligt glädjande att vi har fått fler tjejer som sökt bygg- och anläggningsprogrammet i första hand i år jämfört med förra året. Vi tror att våra medlemsföretags aktiva satsningar för att öka andelen kvinnor bland yrkesarbetare kan ha bidragit till denna positiva trend. Exempel på det är Ikano Bostads snickarlärlingsprogram Hentverkarna och liknande satsningar som visar att yrkesrollerna inom bygg- och anläggningsbranschen är öppen för alla, säger Elin Kebert.

En byggindustri på högvarv har lett till stora problem med nyrekryteringen till branschen. Åtskilliga företag har haft svårt att hitta personal med rätt kompetens och än värre blir det när Sverige nu står inför den inte helt lätta uppgiften att anpassa nationen till elva miljoner invånare. Den allmänna bilden är att rekryteringen måste breddas, inte minst är det av stor vikt att locka till sig fler kvinnor.

En praktiskt taget enig byggindustri hoppas nu att en bred flora långsiktiga satsningar ska göra branschen mer attraktiv och bland annat resultera i att fler kvinno söker sig till bygg- och anläggningsprogrammet. Parallella satsningar på kvinnliga nätverk, skoltävlingar som Future City, SYV-träffar (studie- och yrkesvägledare) och fortbildning för landets bygglärare är några åtgärder som förväntas ge positiv effekt. Men inte minst hamnar ett stort ansvar på de som svarar för utbildningen och givetvis även på branschens olika aktörer.

Nu är det viktigt att skolorna ser till att välkomna alla sökande som kommit in på utbildningarna. Det gäller allt från arbetsmiljö, gemenskap och kvalitativa studier då det fortfarande är hård konkurrens om eleverna. Det blir en stor uppgift för våra gymnasier att välkomna alla nya till vår bransch, säger Elin Kebert.

Även på Byggnads pekar mungiporna uppåt när antalet kvinnliga sökande ökar.

- Det är oerhört glädjande att fler tjejer nu söker till byggprogrammen. Det är detta som vi i Byggnads har arbetat för under många år. Tillsammans med Byggcheferna har vi gått i bräschen för att stoppa machokulturen, ifrågasätta unkna värderingar och få fler tjejer att söka sig till byggbranschen, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm som har ett tydligt, mätbart mål uppsatt. I dag är 1,5 procent av förbundets medlemmar kvinnor, före år 2022 ska andelen ha vuxit till fem procent.

För branschen gäller bland annat att säkerställa praktikplatser till varje framtida lärling och bra handledare så att eleverna både får den kompetens som krävs och inte minst känner sig välkomna till samhällsbyggarsektorn.

Den kraftiga ökningen till trots utgör kvinnorna fortfarande bara en liten del av eleverna i BA-programmet. Inför höstens intagning handlar det om 600 av totalt 6 200 platser, alltså mindre än tio procent.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078