Slagkraftigt styrsystem
Alingsås. Göteborgsområdet visar sig inte från sin bästa sida när borrvagnsföraren Johan Berglöf och sprängaren Robert Svensson vidtar de sista åtgärderna innan nästa sprängsalva ska lossas på en bergknalle, bara några hundra meter från Alingsås centrum.
Ett irriterande snöblandat regn faller ihärdigt och bidrar till att den snö som täckte marken på morgonen efter hand förvandlas till snöblask som blandas med den sten och gyttja som kommer i dagen i takt med att snön försvinner. Vanligtvis kan de markeringar som ritats och skrivits på berget i samband med utsättningen vara till hjälp under arbetet, men i snömodden och leran finns inte en tillstymmelse till någon hjälpande information.
Inte för att Johan Berglöf behöver informationen. Alingsås Sprängtjänst var för några år sedan först i Sverige med att förse en av sina borrvagnar med Trimbles DPS900 – ett 3D-system för borrning och pålning som förändrat arbetssituationen dramatiskt för bergborrarna och som dessutom förbättrats i flera omgångar sedan den första versionen stod klar 2012.
Första versionen förresten? Egentligen är tekniken betydligt äldre än så. Ursprungligen utvecklades programmet av Statens Vegvesen i Norge tillsammans med Mesta. Trimble fattade dock tycke för programmet som därför förvärvades 2010 och därefter fortsatt att utvecklas.
– DPS står helt enkelt för Drilling and Piling System och är uppbyggt av robusta komponenter som ska klara såväl tuffa väderförhållanden som de vibrationer och stötar som kan orsakas av borriggar som ofta arbetar i minst sagt oländig terräng. Därtill kommer vår avancerade teknik för positionsbestämning som både bidrar till ökad säkerhet, bättre noggrannhet och rejält förbättrad produktivitet. Det är det första systemet som täcker allt från planering och utförande till produktions- och kvalitetsrapporter, säger Morgan Mattson, Trimbles produktchef för borrning med ansvar för hela världen utom Nordamerika.
Morgan Mattson understryker att en av systemets stora fördelar är att det uppstår tidsvinster i praktiskt taget alla led. Inte minst ser han ett stort värde i kombinationen av GPS-baserad maskinstyrning och exakt information om var och hur borrhålen ska placeras.
Enligt Fredrik Broberg, som hängt med i Alingsås Sprängtjänst i 13 år, varav åtta som borrare, sedan utsättare och de senaste fem åren med mätning, är tekniken ett rejält lyft på flera olika sätt.
– På entreprenadjobben ligger den största vinsten i att vi inte behöver vänta på en utsättare som allt för ofta har massor att göra och inte alltid har koll på hur vi jobbar. Tidigare köpte vi alla mättjänster och var helt hänvisade till siffror som lämnades av den som gjorde jobbet. Nu gör vi jobbet själva och får samtidigt exakt information om det arbete vi utför, information som blir underlag för fakturering, men som också ger exakta uppgifter om det jobb som utförs, exempelvis borrmeter och materialåtgång, säger Fredrik Broberg.
– Tidsvinsten vid borrning i bergtäkter når vi genom att vi kan optimera hålsättningen och första raden i förhållande till hur "stuffen" ser ut. Om man kan få första raden bra så att sprängarna kan ladda hela pipan så sparar vi både tid och pengar, pengarna ligger i att vi inte borrar i "onödan".
– I täkterna märker vi också förbättringar i form av lägre vibrationer. En anledning är att alla hål borras till rätt djup så att botten blir jämn, vilket DPS900 har full koll på. Genom att sänka vibrationerna vid sprängning kan vi losshålla en större mängd berg vid varje tillfälle, vilket ger bättre ekonomi.
– I och med att behovet av personal för mätning och utsättning minskar blir arbetet också mindre riskfyllt, inte minst på lutande ytor och i närheten av arbetande maskiner. Dessutom blir både borrvinklar och borrdjup betydligt mer exakta samtidigt som hålen blir jämnare fördelade. Fördelen med det är mindre slitage på slitdelar och bättre styckefall på det sprängda materialet, vilket bidrar till enklare hantering av bergmassorna och i viss mån även sänkta transportkostnader.
– Att det går att se var alla hålen ska sitta är till stor hjälp när berget ska avtäckas och nödvändiga vägar för riggen byggas. det går alldeles utmärkt att börja borra i ena änden och sedan flytta sig fem rader bort och borra där tills grävmaskinisten är klar med resterande avtäckning. Detta skapar minimalt med stillestånd i borrningen, vilket även det bidrar till en bättre ekonomi, säger Fredrik Broberg.
För användaren kan det också vara en fördel att systemet kan monteras på borriggar från exempelvis både Sandvik och Atlas Copco, vilket gör det lättare för en entreprenör med borriggar från flera leverantörer. Systemet ska heller inte vara svårt att lära sig. Det handlar, enligt Morgan Mattsson, snarare om delar av timmar än om veckor.
– Systemet är utformat speciellt för borrnings- och pålningsarbeten i miljöer utanför kontoret. Både hård- och mjukvara har tagits fram för att tillsammans ge ett överskådligt och lättbegripligt arbetsflöde samtidigt som stora ikoner, bra grafik och en skärm som är lätt att läsa av även i starkt solljus gör sitt för att underlätta både inlärning och användning. Vi vågar också lova att även nybörjare lyfter till en högre kompetensnivå betydligt snabbare än då konventionella metoder används, säger Morgan Mattsson.
Och att systemet är lätt att lära sig bekräftas av både Johan Berglöf och Fredrik Broberg.
– Tekniskt sett är det ett stort steg med styrsystem, men inskolningen av personalen i systemet har gått smärtfritt utan problem. Samtidigt minskar risken för att vissa arbeten måste göras om, något som både entreprenören och beställaren tjänar på i längden. Vi är kanske inte där än, men det dröjer säkert inte länge innan maskinstyrda borriggar är standard, säger Fredrik Broberg.
Morgan Mattsson betonar dock att det även i en värld som blir allt mer teknikberoende krävs att hantverkskunnandet finns kvar. Det är viktigt att tekniken inte blir fördummande.
Men när nu tekniken står till buds handlar det om antenner och mottagare som utlovas klara arbete i tuffa miljöer, på långa avstånd och med centimeternoggrannhet i tre dimensioner. Till det kommer sensorer som håller koll på mastens lutning och borrningsdjupet.
– Borren stannar automatiskt vid rätt djup, vilket ger effektivast möjliga sprängning, lovar Morgan Mattsson.
Den tredje delen i hårdvaran är den stryktåliga och uppkopplingsbara kontrollenhet med lätt avläsbar bildskärm som gör det lätt att navigera till hålet och ställa in mastens vinkel och riktning innan borrningen tar vid.
För att överbrygga klyftan mellan maskin och kontor kan så styrprogrammet kommunicera trådlöst med något som kallas Business Center – HCE – där exakta borrnings- eller pålningsritningar kan tas fram för att lagras lätt tillgängliga i molnbaserade Connected Community. Därmed kan relevant information på någon sekund förflyttas praktiskt taget hur långt som helst utan onödiga och tidskrävande markburna transporter.