Maskinpyssel för stora och små
2014 kom hjullastaren, (läs mer här.) 2016 var det dags för en kombinerad hjulgrävare och materialhanterare. (Läs mer här.) Nu 2018 har Volvos samarbete med Lego Technic resulterat i att Zeux – en förhandsglimt av framtidens hjullastare – precis nått butikshyllorna i god tid inför julhandeln.
Volvo Construction Company och Lego Technic har i många år bedrivit ett fruktsamt samarbete. Frågan är dock om inte den senaste skapelsen – en framtidsvision av hjullastare – inneburit en utmaning utöver det vanliga. Därför har också en mycket avancerad specialistkår tagits i bruk vid framtagandet, nämligen framtidens maskinanvändare – barnen.
Hjullastaren, som nätt och jämt hunnit släppas på marknaden, byggs av 1 167 delar, och är egentligen ett sidospår från en övning i team building som ordnades gemensamt av de båda företagen 2016. Nu visas resultatet som framtidens entreprenadmaskin och som extra grädde på moset har utvecklingsarbetet, enligt Volvo, resulterat i flera potentiellt värdefulla patent på vägen.
– Vi har verkligen njutit av ett roligt och fruktbärande samarbete med Lego Technics medarbetare under de senaste åren. Vi har fått chansen att testa idéer till morgondagens entreprenadmaskiner med avseende på funktion, skala, konstruktion och interaktion. Modellen kan te sig futuristisk i dag, men självgående, uppkopplade och elektriska entreprenadmaskiner är redan en realitet. Zeux-lastaren är ett realistiskt steg i i den spännande utvecklingen av våra entreprenadmaskiner, säger Arvid Rinaldo, marknadskommunikatör på Volvo.
Kombinationen av den stora maskintillverkaren och den mer småskaliga leksakstillverkaren – båda giganter inom sina specialpområden – har tidigare visat sig lyckosam och även den här gången har samarbetet varit lyckat. Bland annat finns förhoppningar om att man på vägen kunnat identifiera lösningar som på sikt både kan öka säkerheten och förbättra den artificiella intelligensen i stora entreprenadmaskiner.
Under hela arbetets gång, ända från skisstadiet, har barn medverkat på ett sätt som gett helt nya kvaliteter till den färdiga produkten. Bland annat nämns en drönare som utför rekognoseringsuppdrag samt en kameraförsedd bom på taket där kameran inte minst kan skapa ”ögonkontakt” med människor som befinner sig nära maskinen.
– När du ska gå över en trafikerad gata försöker du få ögonkontakt med förarna i din närhet. Det är en instinktiv handling för att du ska kunna utvärdera din nästa åtgärd. Ska du stanna där du är eller är det säkert att korsa gatan? Det kan du inte göra med autonoma maskiner därför att du inte kan se alla de sensorer som gör att maskinen kan navigera mellan fasta och rörliga föremål. Därför kan du inte förutse maskinens nästa rörelse. Zeux måste klara att interagera med människorna på en byggarbetsplats och därför har vi försökt hitta funktioner som gör detta möjligt på ett sätt som är både säkert och intuitivt, säger Andrew Woodman, senior konstruktionschef för Lego Group.