Drömgräns passerad för Volvo
Lastbilsdelen dominerar fortfarande för Volvo, men anläggningsmaskiner rapporterar en mycket kraftigt ökad orderingång. Största klivet tas i Kina, vilket bland annat innebär att det för första gången sålts fler SDLG än Volvo under ett enskilt kvartal.
Det var en mycket nöjd vd och koncernchef i Volvo när rapporten för årets andra kvartal presenterades. Martin Lundstedt kunde bland annat konstatera att koncernens samlade försäljning för första gången passerade 100 miljarder kronor under ett enskilt kvatal. Samtidigt hamnade rörelsemarginalen för första gången över tio procent.
Men det är inte bara lastbilar som rullar ut i en svårslagen takt. För anläggningsmaskinerna är förbättringarna än mer markanta.
– Hög efterfrågan på de flesta marknader i kombination med konkurrenskraftiga produkter bidrog till att orderingången steg med 41 procent. Nettoomsättningen ökade med 32 procent till 24,4 miljarder kronor och den justerade rörelsemarginalen förbättrades till 15,1 procent (13,3). De ökade försäljningsvolymerna och en bibehållen kostnadsnivå ledde till en betydligt ökad lönsamhet, säger Martin Lundstedt i en kommentar.
Företagsledningen konstaterar att marknadstillväxten fortsätter i samtliga regioner, med särskilt stark tillväxt i Kina. Enligt delårsrapporten förbättrades den kinesiska marknaden med 47 procent jämfört med föregående år. Utvecklingen blir inte mindre gynnsam för Volvo i och med att efterfrågan ökar i för företaget starka segment som grävmaskiner i alla storlekar och hjullastare.
Och mycket tyder på att den närmaste framtiden blir ännu ljusare i Kina där orderingången ökade med anmärkningsvärda 72 procent. I synnerhet är det SDLG, det kinesiska varumärket, som skjutit i höjden. Ökningen är så stor att företaget sammantaget på alla marknader redovisar en orderingång under kvartalet på 11 610 SDLG-maskiner jämfört med 11 107 maskiner med Volvos logotype.
Även resterande delar av Asien har utvecklats positivt. Asien utanför Kina hamnade 19 procent högre än föregående år. Kraftigt ökad efterfrågan på grävlastare i Indien tillskrivs en stor del av förbättringen, men tillväxt i Mellanöstern och Indonesiens gruvindustri nämns också i sammanhanget.
Även klassiskt betydelsefulla marknader som Europa och Nordamerika har utvecklats positivt. I Europa handlar det främst om förbättringar i Ryssland och Italien med bra bistånd från bland annat Tyskland. Som det ser ut ökar nu också efterfrågan i Storbritannien och Frankrike. Snabbast växande marknad är ändå Sydamerika med Brasilien som lokomotiv. Orderingången är närmast fördubblad jämfört med samma period förra året, men bottnar i en extremt låg nivå. Den efterlängtade återhämtningen är dock märkbar på en marknad som plågats av bristande investeringsvilja i många år.
Sammantaget redovisas en omsättning under årets andra kvartal på 24,4 miljarder kronor, vilket innebär en förbättring på 32 procent. För det första halvåret rör det sig om 45,3 miljarder kronor, jämfört med 34,5 miljarder kronor under motsvarande period 2017.
Rörelseresultatet för det andra kvartalet stannade på 4,5 miljarder kronor (2,5) och för första halvåret 7,4 miljarder kronor (4,1).