Risk för odetonerad ammunition vid markjobb inför Norrbotniabanan
Stambanan genom övre Norrland byggdes redan på 1800-talet och är inte uppgraderad till dagens behov och önskemål. Den är inte bara underdimensionerad, den är också felplacerad och dessutom så kurvig och backig att de tåg som trafikerar sträckan inte kan vara lika långa och tunga som i övriga landet.
Den lösning som är tänkt att börja byggas i höst är den 27 mil långa Norrbotniabanan mellan Umeå och Luleå som både ökar tillgängligheten till hamnar och industrier längs kusten och knyter samman viktiga befolkningscentra.
Trafikverkets bedömning är att kostnaderna för godstransporter kan sänkas med 30 procent samtidigt som restiderna för persontransporter halveras. Kontentan blir att Norrlandskusten ”krymper”, något som gynnar näringslivets utveckling och förväntas bidra till en attraktiv, växande och hållbar region.
Dessutom räknar Trafikverket med stora miljövinster, bland annat förutspås utsläppen av koldioxid minska med cirka 80 000 ton per år. Sammantaget innebär det att Trafikverket ser samhällsekonomiska vinster på lång sikt trots en prislapp som beräknas stanna kring 29 miljarder kronor i 2013 års prisnivå när banan står färdig kring år 2030. Då ingår cirka 160 broar och ungefär tio tunnlar.
Först ut av entreprenörerna i projektet är Svevia som fått i uppdrag att bygga en ny – 3,8 kilometer lång – väg som ska ersätta en befintlig väg över Ersmarksberget och säkerställa att tillgängligheten till området inte begränsas då själva järnvägsprojektet startar. Vägen byggs inne i I20-skogen och ansluter till väg 364 mellan Ersboda och Ersforsen.
– Skogen är redan avverkad och vi startar med att avtäcka marken och utför sedan terrasseringen. Det betyder att vi bygger upp själva vägkonstruktionen som fylls upp med berg- och stenmaterial så det blir en jämn och stabil grusväg att köra på, säger Svevias arbetschef Per Fahlman, som dock får en, inte helt vanlig, svårighet att möta.
– Den kommer att byggas alldeles intill regementets skjutfält och därför kommer all personal att utbildas i hantering av odetonerad ammunition.
Uppdraget ska vara slutfört redan i slutet av november, till en kostnad som verkar närmast försumbar i det gigantiska projektet. 5,5 miljoner kronor är inte mer än ungefär 0,2 promille av den beräknade slutkostnaden, men en viktig symbol över att ett efterlängtat projekt äntligen börjat rulla.
– Satsningar i infrastruktur betyder möjlighet till utveckling, för regionen och för oss som bor och verkar här. Det känns lite historiskt att få vara med i starten av ett projekt som många längtat efter, säger Per Fahlman.