Effektivare transporter i sikte
Regeringen uppger att strategin är den första i sitt slag, syftet är att tydliggöra riktningen för hur godstransportsystemet bör utvecklas.
Tanken är att skapa ett modernt godstransportsystem, med effektiva och smarta transporter där järnvägens fulla potential utnyttjas och en större del av sjöfartens kapacitet kommer till användning.
För att nå dithän vill regeringen att alla trafikslag inom godstranportsystemet ska användas mer effektivt tillsammans.
– I strategin pekar vi ut riktningen och vidtar konkreta åtgärder för att modernisera godstransportsystemet i Sverige. Konkurrenskraft, klimat och kunskap står i fokus, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth i ett pressmeddelande.
För att uppnå detta måste alla trafikslag utvecklas i ett samlat transportsystem, hävdar regeringen.
De insatser som genomförs måste därför leda till konkurrenskraftiga och hållbara godstransporter, omställning till fossilfria transporter och innovation, kompetens och kunskap, betonar regeringen.
För att öka sjöfarten vill regeringen inrätta en nationell samordnare för ökad inrikes sjöfart och närsjöfart, en gemensam inflaggningsportal för sjöfarten ska skapas och förhandsbesked ska ges om sjöfartsstöd. Dessutom kommer lotspliktregelverket att ses över.
Regeringen vill också låta analysera hur man kan främja överflyttning av transporter, exempelvis genom omlastningspeng.
Andra tänkta åtgärder att kartlägga åtgärder för fler godstransporter på järnväg och med fartyg, regeringen se en effektivare omlastning och arbeta för att öka järnvägens nyttjandegrad.
I strategin finns också förslag om stärkt planering för godstransporter och satsningar för att öka horisontell samordning, samlastning och fyllnadsgrad inom alla trafikslag.
Trafikverket får dessutom uppdraget att ta fram ett förslag på system för ökad horisontell samordning.
Stadsmiljöavtalen bör dessutom utökas så att de omfattar insatser för samordning och effektivisering av godstransporter, uppger regeringen som avsätter 100 miljoner kronor per år under åren 2018-2029, totalt 1,2 miljarder kronor, för godstransportrelaterade åtgärder inom ramen för stadsmiljöavtalen.
Regeringen vill också inrätta ett nationellt godstransportråd för att bidra till genomförandet av godstransportstrategin, Trafikanalys får dessutom i uppdrag att löpande följa upp och utvärdera arbetet med strategin löpande.