23948sdkhjf

Fem får ett uppdrag – svensk allians för framtidens gruvbrytning

Fem svenska världsföretag går samman för att ta fram en ny världsstandard för digitaliserad, autonom och koldioxidfri gruvbrytning, en stor investering som ska leda till stora tekniksprång. – Vi ska lämna förbränningsmotorn, säger LKAB:s vd Jan Moström.

Nacka. LKAB, Epiroc, ABB, Combitech och AB Volvo har gått samman för att tillsammans ta fram ett nytt sätt att bedriva gruvbrytning under jord.

– Vi ska driva teknikutvecklingen framåt, sade LKAB:s vd Jan Moström när företagen gemensamt presenterade samarbetet på en presskonferens.

Kravet på nytänkande vilar kanske extra tungt på LKAB som bryter på allt större djup medan konkurrenterna arbetar i dagbrott.

– Vi har en fin fyndighet men nackdelen är att det krävs kapitalintensiva investeringar i strukturer med ändlig livslängd.

LKAB måste därför redan nu planera för hur nästa generations gruvbrytning ska se ut.

– 2030 måste vi ha ett nytt produktionssystem på plats, som ska kunna konkurrera fram till 2050-2060-talet.

Det statligt ägda företaget tog därför initiativ till samarbetet och stora tekniksprång utlovas - målet är att ta fram de styrsystem, de ledningssystem, den gruvutrustning och de fordon som krävs för en koldioxidfri, digitaliserad och autonom gruvbrytning på djupet.

Företagen ska därför koppla ihop sina digitala system och verksamheter, nya tekniker ska tas fram och kunna testas i en testbädd som ska byggas i Kirunagruvan, en virtuell gruva ska också ge värdefull kunskap, förklarade Jan Moström.

–  Vi ska lämna förbränningsmotorn och ta in eldrift, vi ska också ta fram en serie komplexa maskiner som fungerar tillsammans.

Tanken är att optimera helheten med avseende på produktivitet och säkerhet, det anses också viktigt att anpassa tekniken så att den passar människan.

De kommande fyra åren ska ägnas åt att bygga upp testgruvan och validera konceptet.

2022 ska man vara redo att ta beslut om genomförande och under åren 2030-2060 ska en ny världsstandard finnas på plats hoppas den nya företagsalliansen.

En brasklapp sköts dock in, för att kunna genomföra projektet krävs ”betydande nationella insatser” och parterna söker därför samarbete med fler leverantörer, staten, forskningsinstitut och universitet.

–  Det är viktigt att vi får stöd för att kunna genomföra arbetet, sade Jan Moström.

Han vill dock inte specificera hur stor den totala investeringen faktiskt blir.

– Det handlar om stora belopp, vi pratar om miljarder.

Jan Moström lyfte i stället fram vikten av att hitta medfinansiärer och förklarade att samtal förts med bland annat Energimyndigheten.

Han betonade också att projektet dock inte går i stöpet om stödet uteblir.

– Vi kommer att driva testbädden, sedan blir det en fråga i vilken omfattning vi kan driva den.

För Volvo AB:s del handlar samarbetet främst om lastbilar, företagets vd Martin Lundstedt ser dock stora möjligheter att ta de kunskaper man vinner vidare till koncernens entreprenadmaskiner, där man redan jobbar hårt både med automation och elektrifiering.

–    Detta blir en bra plattform för att komma vidare, vi ska vidareutveckla vår teknik men framförallt gäller det att optimera helheten.

Gruvor, med sina avgränsade ytor, lämpar sig väl för automation, detsamma gäller dock även i täkter och på vissa vägbyggen, konstaterar Martin Lundstedt som väntar sig stora utvecklingssteg när det gäller till exempel mjukvara och sensorer.

– Gruvindustrin ligger i framkant när det gäller automation och elektrifiering, det är kanske mer hypat för privatbilar, men det är för de kommersiella fordonen man verkligen kan se effekterna.

Närings- och innovationsminister Mikael Damberg noterade att det krävs både samarbete och nytänkande om Sverige ska behålla sin position som ledande gruvnation.

– LKAB står inför en stor omställning, där man bryter på helt nya nivåer. Då går det inte att göra på det gamla vanliga sättet, man måste tänka nytt.

Han tror att testbädden kommer att dra blickarna till sig internationellt och att initiativet också kan väcka liv i ett falnande intresse för gruvbranschen.

– Jag har stora förväntningar, inte bara på testverksamheten och LKAB, alla inblandade parter kommer att lära sig nya saker som sedan kan säljas vidare till andra aktörer.

Han konstaterar att samarbetet kan leda till nya spännande möjligheter, både för gruvindustrin och för den övriga industrin.

– Jag tror också att vi kommer att se fler gruvor om vi lyckas med detta.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125