Så ska Brunnsparken i Göteborg förändras
Fokus ligger på ljusare ytor, bättre gångstråk och utökad trygghet.
Nu finns ett förslag för upprustningen av Brunnsparken. Man utgår från att den historiska karaktären ska behållas, samtidigt som platsen både ska kännas trygg och välkomnande. Det skriver Göteborgs stad i ett pressmeddelande.
Efter upprustningen ska Brunnsparken vara ljusare, ha fler planteringar samt fler och tillgängliga sittplatser. Stråken genom parken ska bli tydligare och på tre platser ska den öppnas upp för att ge utrymme att mötas och synas.
– I dag upplevs Brunnsparken som mörk och otrygg. Vi vill få in mer solljus och belysning i parken, bättre gångstråk, fler sittplatser, tydligare siktstråk och ny växtlighet och grönska. Framförallt vill vi att denna centrala park ska bli välkomnande, välfungerande och vacker. Med den nya gestaltningen får Brunnsparken en mycket tydligare parkkänsla och kan samtidigt fungera som ett hållplatsrum med plats för många, säger Helena Bjarnegård, stadsträdgårdsmästare i Göteborg, i pressmeddelandet.
I framtiden kommer Brunnsparken bland annat innehålla färre träd. På så vis ska ljus släppas in och man föreslår även att nya träd planteras. Gestaltningsförslaget är framtaget av White arkitekter och där finns också upphöjda planteringar som ska ge Brunnsparken en grönare parkkänsla.
Tre platser öppnas upp; runt statyn ”Johanna”, mittplatsen i parken samt utanför Palace. I förslaget finns också ett trädäck som sticker ut över kanalkanten vid Fredsbron. Man ska kunna ses, synas, slå sig ner i parken och röra sig obehindrat mellan hållplatslägena.
– Brunnsparken är Stadens äldsta park, den ligger inom riksintresse för kulturmiljövården och det finns många olika aspekter att ta hänsyn till i upprustningen. Därför har vi från start haft en kontinuerlig dialog med många olika aktörer för att kunna göra avvägningar mellan olika intressen, med målet att skapa ett tryggt och välkomnande park- och hållplatsrum som ska vara användbart för många och ett smycke i staden,säger Helena Bjarnegård.
I höst kommer park- och naturförvaltningen att förbereda på plats i parken för att kunna påbörja arbetet med att rusta upp Brunnsparken i januari 2019.
– Brunnsparken ska bli en trygg plats där människor ska känna sej välkomna att vara, mitt emellan butiker och kollektivtrafik. Jag är glad att det finns en bred enighet i park- och naturnämnden om grunderna i utformningen och att vi tillsammans har prioriterat omgörningen för att öka tryggheten i city, säger Cecilia Dalman Eek (S), ordförande park- och naturnämnden.