Vass vikplog med positiv vinkel
Trejon presenterade en ny serie vikplogar på Svenska Maskinmässan.
– Trejon Optimal VPX är en helt ny plog, vi har gjort om den från grunden, säger Johan Schols, försäljnings- och marknadschef på Trejon.
Trejon har ”bakat ihop” två äldre plogserier och dessutom försett den med en del nya finesser.
Resultatet blev en plog med integrerat flytlägesfäste och positiv skärvinkel.
– Att ha en positiv skärvinkel i stället för en rak ger ett renare skär och plogen studsar runt mindre i högre hastigheter, säger Johan Schols.
Enligt Trejon är det avfjädrade stålet utformat med en 15 graders positiv vinkel, detta uppges förbättra funktionen och ge renare skär även i höga hastigheter. Även vingen ska ha formats om något, för att kunna kasta iväg snön bättre.
Det integrerade flytlägesfästet ska göra att plogen blir följsammare.
– Det har funnits även tidigare, men nu har vi tagit fram en smidigare lösning, kommenterar Johan Schols.
Det integrerade flytläget ska, med hjälp av fyra individuella länkarmar, ge ett stort rörelsemönster både vertikalt och horisontellt, lovar Trejon. Företaget lyfter också fram att centrumkroppen är smalare, något som uppges göra det möjligt att vinkla vingarna +/- 38 grader. Detta ska i sin tur innebätra att plogarna blir smalare i transportläget.
Plogen ska enkelt kunna sättas på flera olika typer av maskiner.
– Den mindre plogen, 270, passar för mindre redskapsbärare som Wille eller Lundberg, den större, 370, ska sättas på lastmaskiner.
De nya VPX-plogarna får i standardutförandet stödtallrikar med steglös justering. Standard blir också att förse plogarna med en diagonalventil för manövrering av plogens vingar separat en och en eller båda tillsammans synkroniserat som en diagonalplog, allt manövreras med endast ett dubbelverkande hydrauluttag.
290, 330 och 370 lanseras i år.
– Nästa år kommer vi att bredda med ännu fler modeller, säger Johan Schols.
Trejon hade en välfylld monter på mässan, företaget lyfte bland annat fram en ny kombination där deras eget kedjehuvud satts på armklippare från italienska Berti.
– Berti såldes tidigare med deras eget valshuvud men i Sverige använder vi mest kedjehuvuden för att röja vägar så vi anpassade vårt eget kedjehuvud så att det passar med armklipparen, förklarar Johan Schols.
Artikeln är en del av vårt tema om Svenska Maskinmässan 2018.