Dalslands kanal blev årets industriminne
Dalslands kanal AB tilldelas tilldelas utmärkelsen Årets industriminne för sitt ambitiösa arbete med bevarande, informationsspridning och samverkan kring Dalslands kanal. Kanalen är ett levande industriminne där varor och människor färdats i 150 år, som sätter fokus på vattnet som bärare av ett industrihistoriskt kulturarv i form av kraft och logistik. Det skriver Svenska industriminnesföreningen i ett pressmeddelande.
Dalslands kanal planerades och byggdes för 150 år sedan med tanke på de dalsländska och västvärmländska järnbrukens behov av effektiva transportvägar. Kanalen binder samman naturliga vattendrag från Vänern och ända in i Norge. Vid flera slussar finns bruksmiljöer, som uppstått ur träindustri som ersatte järnbruken när bruksdöden drabbade regionen under 1800-talets slut.
Kanalen användes för frakt ända in på 1970-talet men frakttrafiken har gradvis ersatts av fritidstrafik och därför har kanalen underhållits. I dag drivs ett medvetet arbete för att bevara slussar och andra anläggningar på samma sätt som när kanalen en gång byggdes. Flera slussar har restaurerats och i år har akvedukten i Håverud färdigställts. Arbetet genomförs med stöd av kompetens som byggts upp i både nationell och internationell samverkan.
Håverud, där vattenled, järnväg och landsväg möts i ett dramatiskt landskap, har blivit en symbol för svensk väg- och vattenbyggnadskonst. Det forsande vattnet har också använts som kraftkälla för den industri som kanalen betjänade och platsen visar hur människor strävat efter att bemästra naturen genom tekniska landvinningar. Kanalsträckorna i Håverud och Upperud är byggnadsminnen och kanalen är i sin helhet riksintresse.
Priset delas ut den 31 augusti i Håverud när kanalen firar sitt 150-årsjubileum.