Pigg 50-åring går under jorden
50-årsjubilerande Toyota Hilux var förra året den fjärde mest sålda pickupen i Sverige. I Kiruna är dock marknadsandelen betydligt större, mycket beroende på de närmare 400 bilar som ingår i LKAB:s flotta av bilar som används på gruvans cirka 40 mil långa transportvägar.
Närmare 20 miljoner exemplar av Toyotas pickupmodell Hilux har, enligt företaget, tillverkats sedan de första bilarna rullade ut från den japanska fabriken 21 mars 1968. Modellen, som fått sitt namn genom en sammandragning av orden high and luxury, kom till Europa 1969. Det fordon som möter kunderna i dag är den åttonde generationen av en bil som sammantaget såldes i drygt 41 000 exemplar i Europa förra året. Av dessa hamnade ungefär 1 400 i Sverige, vilket gör modellen till den fjärde mest sålda i Sverige bland pickuperna.
Sverige har etablerat sig som en av Europas starkaste marknader för pickuptillverkarna. Med kupéer som i mångt och mycket ger samma körkänsla som större personbilar fungerar en pickup väl som familjebil, i synnerhet för personer med stort intresse för friluftsliv och mer sportbetonade aktiviteter. Samtidigt är den väl lämpad som arbetshäst för exempelvis många hantverkare och anläggare.
Toyota Hilux har lyckats hitta ett alldeles eget, urstarkt fäste långt uppe i norr. På gatorna i Kiruna är bilen rikt representerat och under jord – i gruvan – är det i princip bara Hilux som gäller.
Enligt den svenska leverantören har LKAB närmare 400 Toyota Hilux i sin fordonsflotta. Flertalet används under jord, för transport av personal och som arbetsredskap. Därutöver lär nästan lika många användas ovan jord av företag i anslutning till gruvnäringen.
– När det gäller gruvbilar så köper vi nu bara in Toyota Hilux. De är driftsäkra och stryktåliga men också säkra och lätta att underhålla. Vi har provat med en del andra märken genom åren, men har blivit tvungna att plocka upp de flesta eftersom de inte håller för påfrestningarna i underjordstrafiken, säger Jan Fjällborg som är produktionschef på LKAB:s egen fordonsverkstad.
Gruvbilarna används i en miljö som är betydligt mer krävande än den en normal bil utsätts för. Bara vägen från marknivå till huvudnivån på 1 365 meters djup är tolv kilometer lång med en konstant lutning på cirka tio procent. Totalt har Kirunagruvan omkring 40 mil transportvägar under marknivån, varav en stor del präglas av grova stenar och djupa vattensamlingar, något som ger föraren en upplevelse som närmast kan liknas vid terrängkörning.
– 1 000 mil i gruvan motsvarar 3 000 mil i vanlig trafik. Därför både servas och säkerhetsbesiktigas alla bilar som går under jord med bara 16 veckors intervall. Ingen bil släpps ner i gruvan obesiktigad, säger Jan Fjällborg.
LKAB har fem egna mekaniker som utbildats speciellt för Toyota-bilarna och som svarar för både service och reparationer. Framför allt är det bromsar, kopplingar och hjulupphängningar som tar stryk i den extrema miljön. Trånga passager med bergväggar nära körbanorna resulterar också i en och annan plåtskada.
Efter ett långvarigt samarbete med återförsäljaren Lingmans Bil i Kiruna finns ett färdigt utrustningspaket som gör att gruvbilarna är anpassade till ett liv i gruvan redan vid leverans. De är bland annat försedda med grovmönstrade all terrain-däck, extraljus och blixtljus samt brandsläckare och annan säkerhetsutrustning som ska finnas som standard i alla gruvbilar. All eftermonterad elutrustning är för säkerhets skull dubbelt skyddad mot mekaniska skador.