Återvunnen asfalt på dansk motorväg
Ett av Danmarks största motorvägsprojekt blir något av elddop för NCC:s danska asfaltproduktion. Enbart på de 15 kilometer som återstår mellan Tvis och Holstebro rör det sig om mer än 65 000 ton, varav cirka 15 000 ton utgörs av återvunnen asfalt.
Team Tvis Holstebro är en av Danmarks starkaste handbollsklubbar med lag i högsta divisionen för både kvinnor och män. Sträckan mellan Tvis och Holstebro är också den avslutande etappen i den nya 39 kilometer långa motorvägen mellan Herning och Holstebro som ska tas i drift i höst. I och med idrifttagandet kortas restiden mellan Herning och Holstebro som därmed kopplas ihop med Danmarks övriga motorvägsnät.
Uppdraget att belägga de avslutande 15 kilometerna motorväg har gått till NCC som räknar med att det kommer att krävas mer än 65 000 ton asfalt som måste produceras och vara på plats till september. Inte minst av miljöskäl kommer en stor del av innehållet i beläggningen att bestå av återvunnen asfalt.
– Av de 65 000 ton asfalt som behövs består 15 000 ton av återvunnen asfalt som vi kommer att använda i det undre bärlagret. Resultatet blir en massa som har samma egenskaper och kvalitet som traditionellt tillverkad asfalt, säger Kurt B Hansen, produktionschef i NCC Industry, Asfalt.
Under senare år har NCC medvetet satsat hårt på att hitta metoder och teknik som gör det möjligt att använda en större mängd återvunnen asfalt på de danska vägarna. Det har även påverkat asfaltverken som modifierats för att klara inblandning av större mängder återvunnet material.
Enligt företagets områdeschef Frede Amdi är ett viktigt mål att sätta ett miljömässigt och hållbart avtryck på Holstebromotorvägen som är ett av Danmarks största projekt i sitt slag.
Utöver den miljörelaterade utmaningen finns också utmaningen att producera tillräckliga mänger av den svarta massan, något som kommer att ta i anspråk en stor del av tillverkningskapaciteten i företagets tre lokala asfaltverk i Trige, Brejning og Vilsund. Något av nyckeln till framgång finns i förmågan till samarbete och kommunikation för att klara de omfattande leveranserna av såväl bär- som slitlager.
– Samtidigt krävs även en tät dialog med företagets övrig projekt i området för att det inte ska uppstå stillestånd på andra ställen. Dialogen blir oerhört viktig i och med att det kan uppstå perioder då 100 procent av den tillverkade massan i något verk måste tilldelas Holstebromotorvägen, säger Frede Amdi.
Ett av NCC:s mål är förstås att slutföra projektet inom avtalad tid, men ambitionen är också att slå ett rekord som sattes förra året – nämligen den volym återanvänd asfalt som användes i produktionen av ny asfalt. Och året har börjat bra i det avseendet, inte minst den nya motorvägen drar sitt strå till stacken för att det gamla rekordet i återanvänd asfalt ska vara historia redan i år.