23948sdkhjf

Amorteringskraven får mer ris

Riksbyggen stämmer nu in i kritiken mot det skärpta amorteringskravet. Bland annat poängteras att många unga hushåll nu stängs ute från bostadsmarknaden.

Riksbyggen konstaterar att effekterna av det skärpta amorteringskravet nu börjar bli tydliga. En iakttagelse är att många som egentligen har råd att köpa en bostadsrätt inte får den finansiering de planerat för. Ett resultat av detta är att många unga hushåll stängs ute från bostadsmarknaden.

Riksbyggen är en av de stora aktörerna på den svenska bostadsmarknaden med nyproduktionsprojekt i ungefär 60 kommuner. Företaget har dock blivit mer försiktigt i sina satsningar och Uppsala är en av de kommuner där ett bostadsrättsprojekt skjutits på framtiden. En anledning till detta är att allt fler kunder får svårt att klara sin planerade finansiering av bostadsrättsköpet på grund av de skärpta amorteringskraven.

För Riksbyggens del handlar det om ett fåtal projekt, som vi kommer att genomföra, men som får skjutas på framtiden med tanke på omständigheterna på bostadsmarknaden. Det behövs ett rejält omtag för att få en fungerande bostadsmarknad som skapar förutsättningar för långsiktigt och fortsättningsvis högt bostadsbyggande, säger Mårten Lilja, vice vd på Riksbyggen och chef för affärsområde Bostad.

För att få bättre kontinuitet och en stabilare situation på bostadsmarknaden efterlyser Riksbyggen nu en bred överenskommelse om bostadspolitiken. Dessutom föreslås tre förändringar för att uppnå en bättre fungerande bostadsmarknad och en sund amorteringskultur där amorteringstakten avgörs mellan bank och låntagare:

  1. De reglerade amorteringskraven tas bort.
  2. En nedtrappning av ränteavdraget.
  3. Sänkt eller slopad ”flyttskatt” som finansieras med en höjning av fastighetsavgiften.

– Med dessa tre åtgärder skulle en äkta rörlighet uppstå på bostadsmarknaden. Det råder fortfarande en stor bostadsbrist och ett bättre utnyttjande av det befintliga beståndet är en av nycklarna till en långsiktigt fungerande bostadsmarknad, säger Mårten Lilja.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.053