23948sdkhjf

Färre fallolyckor med judons hjälp

Varje år drabbas cirka 11 000 personer i Sverige av fallolyckor på arbetstid. Med hjälp av ett samarbete med Svenska Judoförbundet hoppas nu AFA Försäkring kunna förebygga och minska antalet fallolyckor på arbetsplatserna.

Att fallolyckor är den vanligaste olyckstypen på våra arbetsplatser är ingen hemlighet och det finns en hel del kunskap som bidrar till åtgärder som håller nere antalet. I många företag och organisationer – inte minst i byggsektorn – förs ett systematiskt arbetsmiljöarbete där det bland annat handlar om att förebygga hala golv, markera nivåskillnader, rensa bort onödiga föremål från arbetsrum och korridorer och öka medvetenheten om faktorer som kan påverka fallrisken.

Ett annat sätt att minska fallrisken är exempelvis att använda ändamålsenliga skor.

Trots det förebyggande arbetet drabbas årligen cirka 11 000 personer i Sverige av fallolyckor på arbetstid ungefär 8 000 av dessa gäller fall i oförändrad nivå, varav ungefär 2 000 betraktas som allvarliga arbetsolyckor. Ett exempel på vad som får AFA Försäkring att klassa en arbetsolycka som allvarlig är en sjukskrivning på minst 30 dagar.

Nu tar AFA Försäkring ytterligare ett steg för att begränsa skadeverkningarna genom att i samarbete med Svenska Judoförbundet lära arbetstagarna att falla rätt om olyckan skulle vara framme.

Förhoppningen är att samarbetet ska minska det personliga lidandet på grund av fall i arbetet, resultera i färre sjukskrivningar och minskade vård- och rehabiliteringskostnader för såväl arbetsgivare som samhället i stort. Primära målgrupper för satsningen är arbetsplatsombud, chefer och ledare med arbetsmiljöansvar, skyddskommittéer, arbetsgivare och arbetstagare.

Med hjälp av judons kunskapsarsenal kan vi öka fallkompetensen i arbetslivet, säger Susanna Stymne Airey, chef för enheten Förebygga på AFA Försäkring.

Tanken är inte att minska det förebyggande säkerhetsarbetet utan helt enkelt att hitta ett sätt att minska skadorna om olyckan ändå är framme. För att lyckas med detta görs nu ett försök att dra nytta av de träningsformer för fallteknik som används inom judon för att utövarna ska landa rätt.

– Vi kan genom judon erbjuda fysisk träning av balans, explosiv styrka i muskler, och träning i kroppsuppfattning. Fallkompetens minskar rädslan att falla, vilket i sin tur leder till mer avspända muskler och mindre fallbenägenhet, säger Kristiina Pekkola, förbundsordförande för Svenska Judoförbundet.

Förhoppningen är att arbetsgivare ska ta chansen att öka medvetenheten och kunskapen om fall hos sina anställda. Det kan exempelvis ske genom utbildning av fallinstruktörer ute på arbetsplatser, där Svenska Judoförbundets metodikhandledare erbjuder utbildning i fallkompetens.

– Förhoppningsvis kan vi genom fall- och judoträning på arbetsplatser bidra till ökad arbetsglädje, ”team building” och träningsmotivation hos de målgrupper vi vill nå. På sikt kan det bidra till ett minskat antal sjukskrivningar, säger Kristiina Pekkola.

Hon betonar att lokala judoklubbar runt om i landet både kan och vill erbjuda fallkompetens ”in action”. Dessutom utlovas en ny utbildning med specialinriktning på fall i kombination med nytt presentationsmaterial som till exempel kortfilmer som tas fram med målet att vara både inspirerande och pedagogiska.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079