23948sdkhjf

Intensivt nattskift för stora maskiner

Sex grävmaskiner står tätt i Täby en vårvinternatt – en bro över motorvägen ska rivas, en insats som kräver god koordination och snabba redskapsbyten. "Det blir inga kafferaster förrän klockan är på vår sida!"

Täby. Midnatt råder men det är inte tyst i Roslags Näsby, hammarslagen dundrar över nejden och mörkret lyses upp när sex grävmaskiner försedda med starka lampor intar E18 en kall aprilnatt.

– Folk pratar om vackra stränder och skogar, då har de inte sett det här!

Johan Jansson, projektledare på Jansson Entreprenad, tittar nöjt ut över motorvägen, den vanligtvis så trafikerade pulsådern är avstängd men knappast öde.

– Det här är faktiskt ganska häftigt!

Det är bara att hålla med. Grävmaskinerna står sida vid sida i mörkret, de arbetar hårt och koordinerat med ett gemensamt mål i sikte – att riva den tvåfiliga bron över E18.

– Det är mycket tidspressat, vi måste prestera och hålla fokus hela tiden, säger Johan Jansson.

Trafiken kan inte hållas borta för evigt, rivarna har därför en knapp helg på sig, dag som natt, att få ner hela bron.

– Det blir inga kafferaster förrän klockan är på vår sida!

Han konstaterar att lösningen ligger i nya maskiner och gamla, eller i alla fall erfarna, förare.

– Vi använder bara nya, driftssäkra maskiner och maskinister som är vana vid här typen av arbeten.

Inga maskiner är äldre än tre år.

– Vi vill ha fräscha grejer som vi kan lita på, säger Johan Jansson.

Maskinisterna måste också hålla kvalitet.

– De har en mycket begränsad yta att arbeta på, de måste kunna samarbeta och undvika att kollidera.

Maskinerna står tätt och förarna har ständig kontakt med varandra – det gäller att inte krocka och att hjälpas åt – ibland måste en maskin hålla medan en annan drar i en balk eller ett fång armering.

Johan Jansson har ytterligare ett ess i bakfickan

– Vi har Andreas i beredskap, han är jourhavande verkmästare på plats – vi tar inga risker!

Andreas Wernholm är maskinist och mekaniker och står redo att rycka ut om någon maskinförare behöver avbyte eller om någon av maskinerna går sönder.

– Nya fräscha maskiner går sällan sönder men armeringsjärnen är vassa och aggressiva mot hydraulslangarna, om det händer något är det oftast en slang eller någon O-ring som ryker, säger han.

Maskinförarna måste därför vara försiktiga.

– De måste vara vaksamma, det är lätt att ett armeringsjärn repar upp maskinen, fastnar i ett band eller slår sönder en arbetslampa.

Kvart i nio på fredagkvällen ställdes TMA-bilarna på plats och med trafiken bortmotad kunde rivarna påbörja sitt arbete.

Åtgärd nummer ett blev att låta två hjullastare dra fram stockmattor som sedan placerades ut av grävmaskiner.

– Mattorna ska skydda E18 så att vi inte råkar köra sönder asfalten, säger Andreas Wernholm.

Sedan kunde grävmaskinerna larva sig in mot bron: en Caterpillar 324 på 25 ton, två Caterpillar 336 på 40 ton, en Caterpillar 352 på 50 ton samt två Volvo 330 på 30 ton, varav den ena med knäckbom.

–  Den har fått knäckbom för att kunna vara mer flexibel, säger Andreas Wernholm.

Fem av de sex grävmaskinerna knackar betong med hydraulhammare. Den sjätte, 324:an, har en annan uppgift – att gräva bort körbanorna på vardera sidan upp till bron.

– Den tar bort material för att minska trycket mot bron så att den inte välter inåt eller utåt, förklarar Andreas Wernholm.

Snabba redskapsbyten är en förutsättning för att hinna, maskinerna måste kunna växla mellan hammare, crusher, grip och skopa på ett ögonblick.

– Tack vare snabbfästen från Oilquick minimerar vi tiden, säger Andreas Wernholm.

– Det tar bara några sekunder att byta från sax till hammare, det ökar vår produktivitet, säger Johan Jansson.

Maskinerna jobbar på i högt tempo, hammarslagen ekar över den evakuerade motorvägen, spretig armering dras ut i stora sjok och betongen faller till backen med tunga dunsar.

När tillräckligt mycket samlats på stockmattorna byter en eller annan maskin redskap och ser till att pulverisera blocken.

Två lastbilar finns på plats för att köra undan materialet, det transporteras till en tipp i Vallentuna och Johan Jansson räknar med totalt 1 000 ton betong i bron och 800 ton i landfästen och påfarter, till det kommer lite grundläggning.

– Totalt blir det nästan 2 000 ton.

Att riva en bro kräver att man börjar på rätt ställe.

– Man måste sikta in sig på de svaga punkterna, och till exempel riva taket innan man ger sig på pelarna, säger Andreas Wernholm.

Bron rivs uppifrån och ner.

– Det är bra med flera maskiner, då kan vi forcera hela bron på en gång, har man bara en maskin får man ta ett hörn i taget.

Rivningen sker för att ge plats för två nya broar, Svevia har redan byggt den ena, intill den gamla bron. Den andra ska byggas på den befintliga brons plats.

Rivarna har tillstånd att stänga av och arbeta på E18 under en begränsad tid, bullra får man men dammet måste begränsas.

– Vi har haft vädret med oss, det har varit fuktigt och bra men vi har fördragit vatten och blir det problem kan vi bara dra igång kanonerna, säger Andreas Wernholm.

Både den gamla och den nya bron har dessutom säkrats med nät för att minska risken för tredje man.

När bron är färdigriven ska vägen städas upp.

– Så fort vi är klara kommer det sopvalsar, sedan ska vägen inspekteras, säger Andreas Wernholm.

Johan Jansson har drivit projektet sedan start, den sista actionfyllda natten är kulmen på en flera månader lång process.

– Det krävs mycket förberedelser med riskanalyser, arbetsberedningar och många dokument.

Just därför vill han förstås vara på plats när det äntligen är dags att riva.

– Jag är här för att hålla gubbarna lugna och trygga, det är ett krävande projekt, ler han.

Trots att han bara är 28 år har han lång erfarenhet, han är född in familjeföretaget Jansson Entreprenad som grundades för drygt 70 år sedan och som numera drivs av hans far Kjell.

– Jag har sysslat med det här sedan barnsben, det känner jag en trygghet med, säger Johan Jansson.

Han kan bara konstatera att projektet hittills går enligt plan, bron slås och dras sönder och tidsschemat ser ut att hålla – tanken var att släppa på trafiken klockan sex på söndag morgon, Johan Jansson tror dock att det kan bli aktuellt redan på lördag kväll.

– Vi ligger bra till!

Hur gick det då? Jodå, allt gick enligt planerna, rivarna hann klart i god tid och trafiken kunde släppas på E18 i båda riktningar vid 20.00 på lördagkvällen

Rivning skriver vi om ofta - fler reportage finns här.

———————————————————————————————

Entreprenadbranschens egen tidning!

Följ oss på Facebook, Instagram, Twitter och Youtube

Artikeln är en del av vårt tema om Reportage.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125