23948sdkhjf

Nej tack till samnordiskt trafikkontor

Det finns krafter som ser stora fördelar med ett samnordiskt trafikkontor som kan verka över gränserna. Den uppfattningen delas dock inte av de berörda myndighetschefer från Sverige, Norge och Danmark som medverkade på Stora Infradagen.

Redan under Almedalsveckan 2012 presenterade dåvarande KTH-forskaren Björn Hasselgren ett förslag om att bilda ett samnordiskt verk eller möjligen företag med ett gränsöverskridande ansvar för infrastrukturen i Norden.

Grundtanken var att samarbete över större geografiska områden dels skulle resultera i samordnings- och effektivitetsvinster och dels underlätta i samband med gränsöverskridande projekt, som i Öresundsområdet och mellan Oslo och Göteborg.

När tanken dryftades på nytt under Stora Infradagen tidigare i år förstärkte Björn Hasselgren argumenten med att gränsöverskridande verksamhet fungerat bra inom exempelvis bank-, el- och energisektorerna.

Ekonomierna växer och vi får större beroenden, industriernas transportflöden hänger ihop över gränserna. Ett nordiskt trafikverk som får större resurser och en mer effektiv struktur kan därför vara en väg framåt. Vi har positiva tecken på samverkan inom infrastruktur, och jag tror vi kan vinna på att vara tydliga och planera tillsammans, sade Björn Hasselgren, som i dag är gästforskare vid Uppsala Universitet.

Entusiasmen för ett gränsöverskridande trafikkontor delades dock inte av de närvarande representanterna för respektive myndighet, även om det finns ett stort intresse för andra former av samarbeten.

Det är bra med samordning, men det är tveksamt om det behövs en gemensam organisation. Vi samverkar redan ganska bra som det är, sade Jan Fredrik Lund, avdelningsdirektör, på norska Statens Vegvesen.

Jens Holmboe, vägdirektör på danska Vejdirektoratet var helt överens med sin norska kollega.

Det finns inget praktiskt behov av en ny organisation. Däremot har vi ett praktiskt samarbete som till och med kan bli mer omfattande, sade han.

Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon kompletterade treenigheten.

Vi har tillsammans tittat på flaskhalsar, främst på järnvägssidan, i Sverige, Norge, Danmark och Finland. Vi har tagit flera steg för att knyta ihop projekt, säger Lena Erixon, som gärna ser att nästa steg i utvecklingen är att skapa en större och mer gemensam bild som tydliggör var trafiken växer och var behoven finns.

Det finns förbättringsmöjligheter och vi kan samverka mer och bättre, men ett kontor kan vara en krånglig väg att gå, sade Lena Erixon.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.158