Miljökraven ett hot mot glesbygden
Trots alla löften från olika regeringsföreträdare om att hela Sverige ska leva ser Magnus Persson tydliga tecken på en politik som pekar i en motsatt riktning. Framför allt oroar han sig för miljöpolitiken.
– Det finns minst tre stora bromsklossar som sätter käppar i hjulet för ett levande Sverige; miljöbalken, den nya klimatlagen och det klimatpolitiska målet att minska utsläppen från transporter med 70 procent till 2030, säger Magnus Persson.
– Få inser vilken inverkan de har på möjligheterna att leva i glesbygd. Det finns ett hårresande exempel där Naturvårdsverket med stöd av miljöbalken systematiskt under sju år försenat en prövning, något som kostade upp till 1 000 arbetstillfällen. Till detta kommer klimatlagen som, tillsammans med klimatmålet, innebär att skatten på drivmedel räknas upp med automatik varje år, eftersom man vill tvinga bort fordon som går på diesel eller bensin, säger Magnus Persson.
Magnus Persson skulle gärna se att regeringen gör avstamp i en mer komplett analys som klargör hur de tre miljörelaterade bromsklossarna tillsammans, och inte var för sig, påverkar Sveriges framtid och inte minst våra unga entreprenörer.
Stöd för sin uppfattning får Magnus Persson bland annat i resultaten från en konsekvensanalys av 2030-målet för transportsektorn som utförts av konsultföretaget Sweco. Analysen fokuserar på klimatmålet satt i relation till mobilitet, tillgänglighet, konkurrenskraft och samhällsekonomisk effektivitet.
– Sweco konstaterar att det att det redan nu, trots att klimatlagen precis trätt i kraft, behövs en översyn av vad som är realistiskt om vi ska ha ett transportsystem som skapar förutsättningar för ett konkurrenskraftigt näringsliv i hela Sverige. För min del är det enkelt. Jag efterlyser en genomgående analys av vad miljöbalken, klimatlagen och klimatmålet tillsammans har för effekt på näringslivets möjligheter att leva och utvecklas. Vi måste våga väga miljöaspekterna gentemot ekonomiska och sociala konsekvenser i form av arbetstillfällen och välstånd, säger Magnus Persson.