Skogsstjärna med attityd
Det fanns en speciell förväntan inför första mötet med Mercedes X-klass som innebär den tyska biljättens intåg i pickup-segmentet. Mercedes har valt att inte göra grovjobbet själv utan presenterar en arbetshäst baserad på Nissan Navara och därmed också besläktad med Renault Alaskan. Frågan var egentligen främst hur mycket av sitt eget DNA som Mercedes lyckats införliva i den nya modellen.
Och det visade sig vara en hel del utöver den kromade stjärnan i fronten. Mercedes saluför den nya pickupen som bland annat ett alternativ till en SUV, vilket inte är helt fel, även om främst baksätespassagerarna kan ha en del invändningar mot beskrivningen.
Helt klart är i varje fall att X-klass erbjuder en god komfort med bra körkänsla och inte minst ett brett urval av väldesignade inredningsdetaljer som tillsammans bidrar till att personbilsegenskaperna är betydligt mer utmärkande än väntat. Användarna ska inte ta miste på att man sitter i ett så kallat premiummärke även om det primärt är ett arbetsfordon.
Sex olika klädslar erbjuds, varav två i läder. Tre panelutföranden och två varianter av innertak gör att bilen kan skräddarsys efter praktiskt taget varje tycke och smak. Nio färger och möjlighet att välja mellan 17-, 18- och 19-tumsfälgar bidrar ytterligare till en långt gående individuell anpassning.
Först ut bland modellerna är X 250d-versionen med en rak fyra på 190 hästkrafter och 450 newtonmeter redan vid 1 500 varv. I Sverige omfattas standardutrustningen av bland annat fyrhjulsdrift, 7-växlad automatlåda, backkamera och ljudanläggning med åtta högtalare och sjutumsskärm.
Stor vikt har lagts på såväl förarens som passagerarnas säkerhet. Skivbromsar runt om, sju airbags, körfältsassistent, bromskraftsförstärkning och automatisk vägmärkesigenkänning ingår medan 360-graders kamera finns som tillval. Systemet är inte bara användbart vid parkering där utrymmena är begränsade utan är också av stort värde om bilen behöver användas på smala och vindlande skogsstigar. Då gärna i sällskap med den differentialspärr på bakaxeln som också erbjuds som tillval.
För den som behöver finns också möjlighet till ett chassi med 20 millimeters extra markfrigång.
Om bilens egenskaper i skogen är anmärkningsvärt goda är agerandet på landsväg väl så positivt. Jämfört med Navara är X-klass något bredare, karossen något högre samtidigt som även spårvidden förlängts något. Sammantaget bidrar det till förbättrad stabilitet och en något rymligare kupé. Tillsammans med den hyfsat dragvilliga 2,3-litersmotorn blir bilens prestanda fullt tillräckliga för bekväma transporter på landsväg parallellt med en manöverbarhet som gör att den klarar att ta sig förbi uppdykande hinder på ett fullt tillfredsställande sätt.
Körningen känns långt ifrån sportig, och med en vikt på en bit över två ton är inte accellerationsförmågan något att skryta med. Behaglig fjädring och en fullt godkänd ljudnivå i kupén bidrar dock till att känslan av personbil är fullt tillräcklig för att bilen mycket väl ska kunna användas även som familjebil, i synnerhet för familjer med stort natur- eller sportintresse. Här finns också en anledning till att bilen enbart kommer att säljas med dubbelhytt.
Den som inte är nöjd med den ”lilla” motorn får ge sig till tåls ett tag till. Tanken är att släppa X 350d med en dieseldriven V6:a på 258 hästkrafter och permanent fyrhjulsdrift senare i år.
Om flaket, som rymmer en Europapall på tvären och lastar upp till ett ton, inte räcker till finns möjlighet att haka på en 3,5-tons släpvagn. Även flaket kan anpassas efter vitt skilda behov med hjälp av en uppsjö tillbehör som flaklock, kåpor, lastsäkringsskenor, intredningar och störtbågar.
X-klass säljs i två grundutföranden där ”Progressive” beskrivs som den något enklare och ruffigare skogsmullen medan ”Power” andas lite mer lyx och flärd med bland annat elektriskt justerbara framstolar, 19-tumsfälgar, 2-zons klimatanläggning och LED-belysning.
X-Klass är förstås också försedd med ”Mercedes me” – ett eget SIM-kort som lämnar information om bilens position, bränslenivå och annan fordonsstatus direkt i en app. Bilen lämnar också själv information om servicebehov till verkstaden och kan själv kontakta räddningstjänst i händelse av en olycka. Tekniken ger möjlighet till Live Traffic Information som för in information om olyckor eller köer direkt i navigatorn och räknar ut nya vägval med hjälp av detta.