Överskottsbetong ger bättre beläggning
Det finns många sätt att minska miljöbelastningen, ett är att återanvända eller återvinna så mycket som möjligt av de restprodukter som uppstår, inte minst på byggarbetsplatserna.
Det har NCC tagit fasta på och företaget medverkar exempelvis i ett forskningssamarbete med Högskolan i Borås för att hitta sätt att återvinna olika typer av betongrester. Återvinningsambitionen sträcker sig långt ut i organisationen och företagets danska verksamhet har nu inlett ett samarbete med DK Beton som är den huvudsakliga betongleverantören till företagets byggarbetsplatser.
– En stor del av vårt avfall på byggarbetsplatserna består av överskottsbetong som är resurskrävande och dyr att göra sig av med. Det har uppmuntrat till att hitta en smart lösning som gör att vi kan uppnå både miljömässiga och ekonomiska vinster, säger Tim Nederveen, produktchef i NCC:s danska inköpsavdelning.
Enligt det avtal som nu tecknats kommer DK Beton i fortsättningen att leverera överskottsbetong från flera av NCC:s byggarbetsplatser direkt till NCC:s asfaltverk i Ejby.
– Vi hoppas att kunna utvidga samarbetet med flera likartade avtal runt om i landet, säger Tim Nederveen
Kurt B Hansen, produktionschef i NCC Industrys asfaltdivision har goda erfarenheter av betong i asfaltmassorna och är därför klart positiv till det nya initiativet.
– Vi har använt betong i asfalten under flera år med gott resultat. Det är dock viktigt att betongen är ren och inte innehåller hälsovådliga ämnen som PCB, något som kan finnas i rivningsmassor. Därför är det väldigt bra med helt ny överskottsbetong som vi har full kontroll över, säger Kurt B Hansen.
Den betong som används krossas till fraktioner som passar det tänkta asfaltreceptet och används i bärlager. Kurt B Hansen menar att den ballast som används i betong, generellt är av högre kvalitet än den som vanligtvis används i den asfalt som används för bärlager och att det därför innebär en kvalitetshöjning med krossad betong.
– Vi får en bättre och mer slitstark produkt till de danska vägarna genom att använda färsk betong vid vår asfalttillverkning, säger Kurt B Hansen.
Även om företaget på det här sättet lyckats förvandla byggsopor till värdefullt råmaterial, betonar Tim Nederveen att det finns en ännu bättre lösning för att minska miljöbelastningen.
– Självklart är det högsta prioritet att optimera våra beställningsrutiner så vi slipper avfallsprodukter helt, säger Tim Nederveen.