Kraftigt minskade rotarbeten
Utvecklingen har därmed gått i den riktning som såväl branschföreträdare som företagarorganisationer förutsåg så snart regeringen presenterade sina planer på att sänka rotavdraget.
– Vi varnade för att detta skulle hända redan när förslaget om en försämring av rotavdraget presenterades 2015. Samtidigt är det förändrade rotavdraget bara en i raden av flera försämringar som småföretagen har behövt förhålla sig till under mandatperioden, säger Patrik Nilsson, samhällspolitisk chef på Företagarna.
Företagarna har granskat statistik från Skatteverket och resultatet är skrämmande. Jämfört med 2015 köptes rottjänster av 217 000 färre personer under 2017. Statistiken visar att det slagit oerhört hårt mot sysselsättningen. Sedan rotavdraget sänktes från 50 till 30 procent år 2016 har antalet företag som utför rot-arbeten i Sverige reducerats med 9 344. Det är en minskning med 14 procent.
I förlängningen slår nedgången även mot den enskilda individen. Granskningen visar att 6 700 heltidsjobb försvunnit de två senaste åren. Mer oroande är att nedgången accellererar – 4 500 av dessa jobb försvann under 2017.
Företagarna har också analyserat hur neddragningarna slår lokalt och konstaterar bland annat att inte minst mindre orter drabbats mycket hårt. Topp-, eller kanske snarare bottennoteringarna finns i Västerbotten, där Åsele har en minskning på 38 procent följt av Malå på 35 procent,
Företagarnas råd till regeringen är att återställa rotavdraget och dessutom underlätta för mindre företag att utöka sin personal.
– Vi vill se en vidareutveckling av rot och göra det enklare för småföretag att anställa. I Sverige är kostnaderna för att anställa höga, och det utgör ett betydande hinder för många småföretag som vill växa, men har små marginaler. En generell sänkning av arbetsgivaravgiften skulle göra det enklare för många av företagen och samtidigt skapa jobb, säger Patrik Nilsson..