23948sdkhjf

Finansieringlösning sökes för upprustning av Inlandsbanan

Inlandsbanans ledning har beslutat att gå vidare för att senare i år kunna presentera finansieringsalternativ som möjliggör en nödvändig upprustning av den cirka 110 mil långa järnvägsanläggningen genom Sveriges inland.

Inlandsbanan är ett ungefär 110 mil långt transportsystem som sträcker sig mellan Kristinehamn och Gällivare genom en natur av oerhört stor betydelse för främst skogsindustrin, men som också i hög grad kan bidra till upplevelseindustrins utveckling.

Under 2016 trafikerades exempelvis sträckan med cirka 62 miljoner bruttotonkilometer per år, främst skogsråvara och förädlade träprodukter. Men, med rätt åtgärdspaket kan verksamheten utvecklas avsevärt, vilket framgår av en logistikutredning som genomförts av Skogforsk.

Bland annat bedöms det vara fullt möjligt med en 210-procentig trafikökning redan till år 2020. Då skissas på att framför allt ökad persontrafik ska kunna höja dagens trafikmängd på cirka 1 600 tåg per år till 4 800. Men även ökad volym av skogsprodukter ingår i kalkylerna.

På ännu längre sikt talas det om cirka 13 000 nya tågtransporter årligen. förutses transporter även av kalk, porfyr och annat gruvrelaterat gods.

För att möjliggöra en sådan utveckling krävs dock stora investeringar i bland annat fjärrstyrning, strategiskt placerade lastningsplatser längs banan samt ökad bärighet på framför allt sträckan Arvidsjaur-Gällivare.

En uttalad målsättning är att banan senast år 2020 ska klara ett axeltryck på 22,5 ton, vilket är den europeiska standarden för järnväg. Sedan våren 2017 nås målet på ungefär 80 av banans sammanlagt 110 mil. För övriga 25 procent är den största tillåtna axellasten 20 ton.

Exempelvis skulle den föreslagna bärighetsförbättringen i kombination med öppnandet av den befintliga tvärbanan mellan Arvidsjaur och Jörn öka möjligheterna till lönsam utvinning av outnyttjade råvarutillgångar längs banan.

Ett stort steg mot kapacitetsförstärkningen togs nyligen vid ett ägarsamråd i Östersund

De 19 kommunala ägarna ser stora fördelar för näringsliv och befolkning i inlandet i samband med en upprustning och det står nu klart att styrelse och vd ska arbeta vidare med två finansieringsalternativ som ska presenteras i sin helhet senare i år.

För närvarande diskuteras två alternativ: dels en lösning tillsammans med det australiensiska riskkapitalbolaget Macquarie, dels en långsiktig offentlig lånefinansiering i egen regi. Samtidigt förväntas stöd även från staten.

– Det finns ett stort intresse för att på kort tid öka kapaciteten i järnvägsnätet. Vi förutsätter att staten i samband med fastställande av Nationell transportplan 2018-2029 visar en viljeinriktning att satsa på Inlandsbanan, säger Inlandsbanans vd Peter Ekholm.

Inlandsbanan förvaltar, på uppdrag av staten, infrastrukturen för järnvägsanläggningen mellan Gällivare och Mora. I uppdraget ingår att driva en verksamhet som stödjer tillväxtarbetet längs hela Inlandsbanans sträckning. I det uppdraget ingår att aktivt arbeta för att hela inlandsbanan samt angränsande tvärbanor åter öppnas för trafik. Sträckan Kristinehamn-Mora förvaltas av Trafikverket.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063