Ökad säkerhet med teknikens hjälp
Sveriges Byggindustrier är byggindustrins bransch- och arbetsgivarorganisation med cirka 3 400 medlemsföretag. En av målsättningarna är att främja en attraktiv och säker bygg- och anläggningsbransch.
En säker arbetsplats heter ett av organisationens fokusområden. Det markerar att det är helt oacceptabelt att medarbetare omkommer eller skadas på sina arbetsplatser på grund av säkerhetsbrister.
– Vi menar att alla aktörer i branschen måste bidra och ta ansvar för arbetsmiljön genom att arbeta aktivt för att förebygga och förhindra olyckor, förklarar Christer Johansson.
Ställningstagandet baseras på Arbetsmiljöverkets arbetsskadestatistik som visar att antalet anmälda arbetsolyckor med sjukfrånvaro och antalet dödsolyckor är högt inom byggbranschen.
Sveriges Byggindustrier har en nollvision för olyckor och arbetar för att branschen ska samverka i den strävan. Efter flera år av positiv utveckling och minskade olyckor i byggbranschen har nedgången nu planat ut.
– Vi måste fortsätta att arbeta hårt för att nå den nollvision som satts upp. Nya innovationer och ny teknik tillsammans med en utvecklad säkerhetskultur är helt avgörande om vi ska nå den vision som branschen tar riktning mot, säger Christer Johansson.
Ett viktigt område där säkerheten i branschen kan förbättras ännu mer är riskerna kring transporter och entreprenadmaskiner. Bland de maskintillverkare som arbetar långsiktigt för att minimera antalet olyckor finns tillverkarna av tilrotatorer där utvecklingen leds av en grupp svenska företag.
– Här har ju tillverkarna redan tekniska lösningar som bidrar till att minska olycksriskerna. Ett exempel är säkerhetslås som gör entreprenadmaskinernas lyft och redskapsbyten betydligt säkrare. Ett annat är kameror runt maskinerna som förbättrar sikten, säger Christer Johansson.
För att skapa en säker arbetsplats krävs ofta förändringar i attityder ochbeteenden, vilket tar lång tid att ändra.
– Men med rätt teknik kan vi underlätta för förarna och minska den mänskliga faktorns betydelse. Därför borde det vara standard i branschen att använda de tekniska lösningar som tillverkarna har tagit fram för att öka säkerheten, konstaterar Christer Johansson.