23948sdkhjf

Svenskar sprider gruvkunskap i Afrika

Sverige satsar nu aktivt för att förbättra kunskaperna om mineralutvinning i Afrika. Bland annat satsar Sida 59 miljoner kronor under en femårsperiod för att öka utbildningsnivån om gruvor och miljöpåverkan i låginkomstländer.

De metaller och mineral vi använder till vardags kommer från alla världens hörn, inte minst från Afrika och vi vill bidra med erfarenheter och kunskap för att minska miljöpåverkan även där, säger Mattias Fackel, geovetare på Sveriges geologiska undersökning, SGU, som genomför utbildningsprogrammet i samarbete med Naturvårdsverket och Luleå tekniska universitet.

Utbildningen riktar sig till myndigheter i låginkomstländer med en viktig eller växande mineralutvinning. Det femåriga utbildningsprogrammet genomförs på temat mineralutvinning och miljö, med fokus på hantering av gruvavfall och gruvvatten.

Sammantaget kommer, enligt nuvarande planer, uppemot 250 personer att genomgå fyra veckors utbildning i Sverige, följt av ett års praktiskt arbete med stöd av mentorer.

Parallellt samverkar SGU med afrikanska systerorganisationer i samverkansprojektet Panafgeo, som syftar till att stärka den geovetenskapliga kompetensen i Afrika. Det är ett treårigt samarbete mellan geologiska myndigheter i Afrika och Europa som finansieras av EU med knappt tio miljoner kronor. SGU:s del i projektet är att organisera den utbildning i projektet som omfattar miljö och mineralutvinning.

Avsikten är att genomföra utbildningar vid sju tillfällen. Den första gick i Senegal i juli i år och den andra i Botswana i november.

Deltagarna kom från Botswana, Liberia, Namibia, Swaziland och Zambia medan utbildningsteamet hämtades från Mali, Botswana och Sverige. Bland de medverkande fanns Mattias Fackel som berättar att ett av de hetare ämnena som behandlades under de två intensiva Botswana-veckorna var efterbehandling och stängning av gruvor.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125