23948sdkhjf

Majoritet gör att LO går vidare med etableringsjobb

Sex av 14 LO-förbund väljer att stå utanför uppgörelsen – bland annat Målarna, Byggnads och GS – men nu ska LO och arbetsgivarsidan förhandla vidare med staten.
Majoriteten av LO:s förbund har sagt ja till principöverenskommelsen angående etableringsjobb, där samtliga arbetsgivareförbund inom Svenskt näringsliv också säger ja. Det gör att facken och arbetsgivarna nu ska förhandla vidare med staten.

– Nu är en majoritet för och vi kommer gå in och förhandla från LO:s sida med staten. Det är det som vi har beslutat och det är tillräckligt många som är positiva till detta, säger LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson, till Sveriges radio Ekot.

Det innebär att sex LO-förbund i dag står utanför uppgörelsen: Målarna, Seko, Fastighets, Byggnads, GS och Transport. Enligt Torbjörn Johansson kan flera av dessa tacka ja senare.

Etableringsanställningarna ska gälla i upp till två år, och riktar sig mot nyanlända med uppehållstillstånd tillsammans med andra långtidsarbetslösa. Samtidigt genomgår personerna också utbildningar. Arbetsgivarna ska betala 8 000 kronor i lön, som med statens tilläggsbidrag ska motsvara minimilöner inom avtalsområdena – i snitt motsvarar det cirka 19 000 kronor, där inga arbetsgivaravgifter läggs på.

Enligt Svenskt näringsliv är det ett svaghetstecken att inte alla LO-förbund enas om överenskommelsen.

– Det är beklagligt särskilt med tanke på att detta är områden där etableringsanställningar har en förutsättning att fungera bra, säger Svenskt näringslivs vice vd Peter Jeppsson i ett pressmeddelande.

Från LO:s håll förklaras Byggnads och GS nej med att de redan har överenskommelser som ska underlätta för personer utanför arbetsmarknaden, medan Svenskt näringsliv påpekar att överenskommelsen inte påverkar avtal för lärlingar och yrkesutbildning.

De kommande förhandlingarna med regeringen, där arbetsmarknadsminister Ylva Johansson tidigare sagt att man är beredda att bidra, ska bland annat handla om utbildning och subventioner.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109