23948sdkhjf

Utbildningskvalitet kräver riktiga praktikplatser

Maskinentreprenörernas vd Hampe Mobärg om tänkbara lösningar på den maskinförarbrist som finns i Sverige i dag.
Joels förord: I intervjun jag gjorde med egenföretagaren Fredrik Thygesson kom vi in på problemen med att få in nya personer till branschen. Jag bad därför Hampe Mobärg att skriva en debattartikel om ämnet. Hans tankar följer nedan.

Hampe Mobärg:
Vi vet genom Maskinentreprenörernas företagspanel att det är svårt att hitta nya medarbetare i dag. Det är till och med många maskinentreprenörer som uppger att det är deras största hinder för att växa. För oss är problemet uppdelat i flera delar. Först och främst bristande utbildningskvalitet, kombinerat med för få som har sökt utbildningsgrenen under många år. Det går inte att säga vad som är hönan eller ägget. Båda sakerna påverkar.

Därav anledningen att Maskinentreprenörerna under senaste åren satsat på att bygga upp utbildningscenter runt om i landet. En av de centrala delarna i den satsningen är att utveckla gymnasieutbildningen med kommunala huvudmän. Det går bra och vi ser en ökad ansökningsfrekvens.

Men för att klara av nuvarande högkonjunktur och generationsskifte, så borde den verksamheten startat för 20 år sedan. Inte desto mindre är den satsning vi gör på att öka utbildningskvaliteten i skolorna, samtidigt som vi försöker attrahera ungdomarna till maskinförarutbildning, oerhörd viktig för framtiden.

Dessutom är det angeläget att vi i branschen visar upp våra arbetsplatser och vilka spännande jobb vi har. Uppfattningen (imagen) bland allt för många ungdomar är att det är en omodern och skitig bransch med begränsade utvecklingsmöjligheter. Det är fel, och ligger oss i fatet när ungdomarna ska söka sin framtida arbetsplats. Vi måste bli väldigt mycket bättre på att visa upp branschen som den är; med människor som använder den senaste digitala tekniken och som bygger framtidens infrastruktur.

För att nå hög utbildningskvalitet är riktiga och utvecklande praktikplatser extremt viktigt. Inom det området har vi långt att gå.

I Sverige har vi utvecklat en bygg- och anläggningsmarknad där maskinentreprenören ingår i en lång näringskedja. I den situationen har det varit svårt att hitta riktiga och utvecklande praktikplatser. Många entreprenörer har tidspressade uppdrag och generalentreprenören visar bristande intresse för att utveckla framtidens maskinförare.

I Norge har man tacklat problemet med att lagstifta om praktikplatser på stora offentliga byggen. Det är en utväg, men jag hoppas på att få ett större gehör i hela entreprenadkedjan. Utan detta försämrar vi utbildningskvaliteten, och bygg- och anläggningsbranschen får inga duktiga maskinförare.

Här måste det till skärpning!

Artikeln är en del av vårt tema om Direktkontakten.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109