23948sdkhjf

Förarna ska få hjälp

Caterpillars svenska återförsäljare tror att maskinjättens nya generation grävmaskiner kommer att gå hem i Sverige. – Det är mycket teknik på en gång i en maskin.

Malaga. Pon Equipment tror att de erkänt krävande svenska entreprenörerna kommer att uppskatta att Caterpillar valt att som standard förse sina nya grävmaskiner med alla sensorer och en hel del teknik.

– Det är mycket teknik på en gång i en maskin, säger produktchef Anders Forsberg.

Systemen finns på maskinen till att hjälpa förarna att utföra sitt arbete, Anders Forsberg betonar dock att det inte handlar om att ta ifrån förarna deras yrkeskunnande.

– Det är viktigt att vi inte säger att systemen är här för att ni inte kan köra, de är en hjälp och ett komplement som gör det lättare att kvalitetssäkra jobbet.

Kraven på en säker produktion är höga, inte minst i Sverige ska jobben göras i alla typer av väder och under alla typer av förhållanden.

– Det ska bli rätt från första draget, då kan teknik vara en god hjälp, allting finns som standard, sedan kanske inte alla har användning för allt i sin dagliga verksamhet.

Anders Forsberg tror att det som framförallt kommer att gå hem hos de svenska entreprenörerna är e-fence, tätt följt av Cat payload.

– E-fence blir viktigt inte minst i städerna där maskinen måste hålla sig på en trång yta och till exempel inte svänga ut över en väg, men också ute i bushen om man till exempel behöver hålla undan för en ledning.

Caterpillar uppgav på pressmötet att deras ambition inte är att driva upp priset och Anders Forsberg är inne på samma linje.

– Det är helt rätt.

Han räknar med att de första svenska leveranserna blir av i april 2018 och konstaterar att både 320 och 323 är maskiner i en storlek som förmodligen passar hans kunder.

– Det är absolut rätt storlek för Sverige.
323 är lite större och har lite mer kapacitet än 320, och i övriga Europa och världen utrustas de två varianterna lite olika. I Sverige har återförsäljaren Pon Equipment valt att likställa de två, till exempel får båda HD-underrede som standard.

– Vi har mycket sten och det blir mycket slitage, kommenterar Anders Forsberg.

De maskiner som säljs i Sverige kommer också att få tiotumsskärmen som standard, inte den mindre åttatumsvarianten samt 360-kamera.

Fler artiklar om Caterpillars nya maskiner finns att läsa här.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079