Förarlösa snöröjare banar väg på flygplatser
Flygplatser är extremt känsliga för snö. Bland annat kan det vara svårt att snabbt etablera den personalstyrka som krävs för att snöröjningen ska komma igång med full kraft. Ett system som just nu testas för fjärrkontroll av snöröjningsfordon kan vara ett välkommet alternativ.
För flygplatser är snö praktiskt taget alltid ovälkommen. Förseningar i flygplanstrafiken är aldrig långt borta när det vita täcket lägger sig över start- och landningsbanor. I synnerhet då snöfallen inte kunnat förutses kan de snabbt leda till kraftiga förseningar. En anledning är att det kan dröja innan snöröjningsfordonen bemannats.
En alternativ lösning kommer nu allt närmare genom ett projekt som drivs av Daimler och tyska Fraport som driver cirka 20 flygplatser runt om i världen, med basen i Frankfurt. Projektet har fått namnet Automated Airfield Ground Maintenance, AAGM, och innebär att en förare samtidigt kan manövrera ett flertal lastbilar som därmed kan sköta sin uppgift utan hjälp av en egen förare.
Principen är att exempelvis fyra lastbilar jobbar tillsammans. I praktiken innebär det att de fyra ekipagen, som är 25 meter långa och var och en utrustad med en åtta meters snöplog, länkas samman med ett system som kallas Remote Truck Interface där den förarstyrda lastbilen fungerar som ledare och övriga följer.
Samtliga lastbilar är identiskt utrustade, vilket innebär att föraren kan välja vilken bil som ska vara ledare och vilka som ska följa. När ledarbilen definierats används en kontrollpanel för att definiera nummer och sekvens för konvojens övriga deltagare. ”Föraren” styr därefter bilarnas plogblad och annan utrustning medan bilarna styrs av varandra med stöd av GPS.
Samma princip kan användas för sopning, gräsklippning och en mängd andra underhållsarbeten på flygplatser som med sina inhägnade områden, väl avgränsade körstråk och strikta kontroll av fordon är perfekta miljöer för självkörande fordon.
De dragbilar som används är fyrhjulsdrivna Mercedes-Benz Arocs 2045 AS, utrustade med den senaste generationen av OM 470 LA-motorn (Euro VI) på 428 hästkrafter vid 2 100 Newtonmeter. Dubbel GPS-spårning (DGPS) och avancerad teknik för fordonskommunikation (V2V-kommunikation) finns installerad i varje bil.
Genom att en enda person kan utföra en stor del av snöröjningen eller andra arbeten på egen hand ska det, enligt deltagarna i projektet, räcka med att ha en anställd på stand-by, något som kan vara helt avgörande för ett snabbt igångsättande. Och just snabbhet är mycket högt prioriterad på flygplatserna.