Svevia vill förlänga viktig täktverksamhet
Innan årsskiftet kommer Svevia skicka in sin ansökan om att förlänga täktverksamheten i Järpås.
– Vårt nuvarande tillstånd går ut 2019 så vår avsikt är att söka. Vi har inte lämnat in någon ansökan än, men tanken är att göra det under senare delen av året för att förlänga täkttillståndet, säger Johan Hilmersson, som är arbetschef för grus och kross, område väst på Svevia till Entreprenad.com.
Tillstånden kan ges på lite olika sätt. Antingen sätts det på en vis tid, exmpelvis 30 år, eller så får man tillstånd för att bryta en viss volym, där tiden inte är specificerad.
– Vi har haft samråd med kommun och länsstyrelse, sen ska vi ha samråd med närboende den 9 november. Der är ju först när man lämnar in ansökan som man vet på vilken nivå man ska lägga sig, säger han.
Hur stora volymer kommer det handla om?
– Jag kan inte med bestämdhet besvara vilka volymer det rör sig nu, men vi kommer att lämna in en ansökan, och där kommer vi såklart ange en volym.
Hur viktig är den för er?
– Täkten är viktig för oss, och jag anser att den är viktig för fler än Svevia. Det är ganska speciell kvalitet i täkten. Det är ju det som vi kallar hårdsten, vilket är väldigt bra bergmaterial. Det finns i dag bara tre sådana täkter i Västsverige.
Vad används den till?
– Man levererar stenmaterial till asfaltstillverkning på högtrafikerade vägar. All asfalt som läggs på motorvägar och liknande högtrafikerade vägar, där kommer stenmaterialet från en av de här tre täkterna, säger Johan Hilmersson.
Två av täkterna i Västsverige där den hårda bergarten ryolit bryts är i Svevias regi, där den andra är i Brålanda. Den tredje är lokaliserad i Tösse, som tillhör Åmåls kommun. Det är Euro Sand Ryolit AB som har den täkten. De har genomfört borrningar och fastställt att det finns möjlighet att bryta i yterliggare 50-60 års tid i Tösse-täkten.
Ett öppet samråd äger rum med allmänheten den 9 november i Järpås. Först efter det kommer tillståndsansökan att skickas in till Länsstyrelsen.