23948sdkhjf

Roland tog maskinerna till ön

En dykare köpte en traktor och vips blev han entreprenör också, behovet av maskiner var skriande och Vrångö Transport spelade en viktig roll när Göteborgs södra skärgård moderniserades. I år firar företaget 50 år.

Vrångö. Vinga fyr ser ut att sväva över vattenytan när Leveranstidningen Entreprenad får lift ut i Göteborgs södra skärgård en solig septemberdag.

– Vi kallar den hägringen, ler skepparen på den lilla båten.

Roland Sjöberg borde egentligen njuta sitt otium som pensionär efter 38 år i kustbevakningen och 50 år som egenföretagare. Men entreprenörer har ju ofta svårt att låta bli att jobba.

– Jag gick upp halv tre i morse, erkänner han.

Trots att sönerna Martin och Magnus tog över driften för drygt 20 år sedan är pappa Sjöberg fortfarande en vital del av firman.

– Roland är väldigt viktig, han utför service för både färjor och maskiner, säger Magnus Sjöberg.

Just den här morgonen var Roland Sjöberg uppe med tuppen för att göra i ordning maskineriet inför en av företagets specialtransporter – flitig fiberläggning ute på skärgårdsöarna har gjort att det måste asfalteras lite här och där, och Vrångö Transport ser till att asfaltbilarna skjutsas ut med varm asfalt och tillhörande vältar.

– Det är tidskritiska transporter, de beställer en färja som går när de behöver åka, kommenterar Roland Sjöberg.

Både han och företaget han grundade har sin bas på Vrångö, en ö med ungefär 400 bofasta invånare som beskrivs som den sydligaste av de åretruntbebodda öarna i Göteborgs södra skärgård.

Sommartid kryllar det av båtar i hamnen. I mitten av september är det lite glesare och på ön ser vi inte till mycket folk, en äldre kvinna som klipper gräset, några som spolar av en båt och så asfaltsläggarna som jobbar på.

– Sedan vi tappade fisket jobbar de flesta i Göteborg, då flyr de om vintern, säger Roland Sjöberg.

Det dräller inte av jobbtillfällen i skärgården och det gäller att maxa kompetensen.

– Det är inte alla som kan både köra färja och köra grävmaskin men för att överleva i skärgården krävs det, säger Roland Sjöberg.

Vrångö Transport är ett exempel på just detta, firman sköter renhållningen i hela södra skärgården men bedriver också entreprenadarbete på Vrångö.

– När man bor ute i skärgården som vi gäller det att ta de möjligheter som finns för att få en jämnare beläggning, säger Roland Sjöberg.

I likhet med många andra skärgårdsbor i det äldre gardet började han som fiskare, 14 år gammal arbetade han jämsides med sin far och drog upp torsk, kolja och sill.

Efter tre år gav han sig ut på sjön och reste världen runt som sjöman, sedan vidareutbildade han sig, för att få arbeta som fiskare måste han ha både skepparexamen och gedigna kunskaper om maskineriet.

Fisket som en gång präglat Vrångö blev dock en allt magrare födkrok.

– För att få lönsamhet krävs stora insatser, det blir allt svårare för småfiskare, det är en basnäring som ramlat bort, säger Roland Sjöberg.

Han började arbeta som dykare i stället, och stannade i kustbevakningen i nästan 40 år. Det visade sig också att han skulle spela en viktig roll när skärgården moderniserades under 1970-talet.

– Det var en levande ö på 1960-talet, men mer spartanskt, konstaterar Roland Sjöberg.

1967 skulle han bygga sitt hus ute på Vrångö, men att få byggmaterialet levererat krävde en del pyssel.

– Jag fick släpa ut huset med pråmar och med min privata båt.

När de tunga elementen skulle upp förslog inte handkraft och Roland Sjöberg hyrde en traktor, en Massey Ferguson.

– När jag skaffade den visade det sig att det skapades behov, plötsligt behövde alla andra hjälp också.

Maskiner var en bristvara på en ö i utveckling, det skulle byggas för vatten och avlopp och transportbehoven bara ökade.

– Jag och brorsan började skaffa maskiner, vi köpte dumprar och började anställa, minns Roland Sjöberg.

Även brodern jobbade vid kustbevakningen, båda hade ett schema som innebar att en jobbvecka följdes av en ledig vecka så bröderna saxade sina scheman, köpte på sig maskiner och ägnade ledigveckorna åt entreprenadarbete ute på öarna

– Vi jobbade på Vrångö, Styrsö och Donsö.

Företaget utvecklades i takt med att öarna moderniserades. I mitten av 1970-talet blev det till exempel mer fokus på renhållning.

– Tidigare hade allt slask hamnat direkt i havet, allt skräp och även allt från toan, konstaterar Roland Sjöberg.

De sanitära kraven skärptes och det innebar stora möjligheter för företaget.

– Vi fick bygga mycket VA och köpte en Atlas grävmaskin, säger Roland Sjöberg.

I takt med att ön utvecklades styckades tomter av, det byggdes hus som Vrångö Transport kunde lägga grunder till och jobben flödade in.

I början av 1980-talet utökades firmans renhållningsuppdrag, först fraktade man containrarna direkt på däck men efter ett par riktigt isiga vintrar införskaffades bilfärjor.

– Då kunde vi ta sopbilarna direkt på färjan, säger Roland Sjöberg.

Företaget tog en paus från renhållningen under några år, men i början 1990-talet gjordes en omstart, Vrångö Transport ansvarar sedan dess för sophämtning och återvinningstransporter i hela södra skärgården.

– Nu samarbetar vi med Renova om renhållningen, det är ett stort företag som vi känner oss trygga med, kommenterar Roland Sjöberg.

Renhållningen står i dag för cirka 80 procent av omsättningen, entreprenadsidan är betydligt mindre.

– Men entreprenadsidan är viktig, även om den inte är lika stor, konstaterar Roland Sjöberg.

Företaget sysselsätter i dag elva personer och grundaren hänger också med, 50 år efter det där husbygget jobbar Roland Sjöberg fortfarande varje dag, han skruvar i maskinerna, han kör färja när det behövs och när Leveranstidningen Entreprenad behöver skjuts ställer han också upp.

Nog har jag väl tänkt sluta, men det får bli en annan dag!

Mer läsning finns! Läs till exempel om hur  Martin Sjöberg basar för hela företaget från grävmaskinshytten ute på Vrångö, och om hur Vrångö Transport numera samlar in hela södra skärgårdens sopor.

———————————————————————————————

Entreprenadbranschens egen tidning!

Följ oss på Facebook, Instagram, Twitter och Youtube

Artikeln är en del av vårt tema om Reportage.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.128