Djupgrävardrömmen blev sann
Göteborg. En regngrå höstdag kliver Leveranstidningen Entreprenad av spårvagnen vid Östra sjukhuset i Göteborg, ett nytt barnsjukhus är under uppbyggnad i anslutning till Drottning Silvias barnsjukhus, ett projekt som innebär en hel del grundläggning, kulvertar och knepiga schakter.
– Det är både smala, djupa och grunda schakt, säger Patrik Backström.
Han och kollegan Kenneth Kolviken har jobbat på projektet i mer än två år och de har många maskiner på plats.
Stjärnan i gänget är dock clamshellgrävaren, en ovanlig och på sistone rejält omskriven maskin som larvade sig hit våren 2017.
– Det har varit många nyfikna här och tittat på den, säger Kenneth Kolviken.
Han och Patrik Backström har varsitt entreprenadföretag men har startat ett nytt gemensamt bolag bara för clamshellgrävaren – Kolviken Backströms Gräv AB.
– Vi har haft det här tänket i flera år och vi blev kompanjoner för att vi ville kunna hålla i sär djupschakterna och de traditionella schakter vi gör i våra egna företag, säger Kenneth Kolviken.
Patrik Backström har arbetat som platschef och Kenneth Kolviken har erfarenhet av grundläggning på Hercules, de vill dra nytta av varandras kompetens när det gäller djupgrävning och arbetar därför tillsammans.
– Vi tänker lite större i Kolviken och Backström, säger Patrik Backström.
– Vi har varit rätt ensamma om det här tänket, säger Kenneth Kolviken.
Det dröjde dock rätt länge innan tänket kunde konkretiseras. Clamshell-maskiner har inte funnits alls i Norden och därmed har marknaden varit obefintlig.
Duon har bidat sin tid, de började smygtitta på olika maskiner för 6-7 år sedan, de senaste två åren med allt större fokus.
– Vi samlade in fakta och började också försöka sälja in idén hos tänkbara kunder, säger Patrik Backström.
– Ska man ta hit en så dyr maskin gäller det att ha ett bolag som tror på det, kommenterar Kenneth Kolviken.
Det visade sig också att intresse fanns, NCC nappade.
– Vi förklarade för platschefen för bygget på Östra sjukhuset hur vi skulle kunna ”lyfta” schaktet med en clamshellgrävare, och vad både vi och NCC vinner på det när det gäller kapacitet och säkerhet, säger Kenneth Kolviken.
– Det är ett väldigt effektivt och säkert sätt att lyfta en schakt, vi behöver i och för sig en maskin som drar detaljbotten, men det behövs ju alltid, säger Patrik Backström.
Med en tryggad beställare återstod ”bara” att skaffa fram specialgrävaren. Utgångspunkten var att köpa en fabriksbyggd maskin och då var det nästan bara Hitachi som kunde leverera, hävdar Kenneth Kolviken som kört japanskt i många år och hade ett gott förhållande till den svenska återförsäljaren Delvator.
– Vi ville inte ha något hemmabygge, allt måste funka och eftersom vi är så pass små som entreprenörer har vi inte råd med vare sig stillestånd eller en väldig pappersexercis för att visa att vi har den klassning som behövs för att lyfta de vikter som är aktuella.
– Vi satsar på att vara ute på stora jobb och då måste vi ha miljögodkända maskiner, vi vill också visa att det går att ha specialmaskiner som är miljöklassade, tillägger Patrik Backström.
När det blev dags att göra affär hade Kenneth Kolviken och Patrik Backström tur, maskinen tillverkas i små serier men en maskin var osåld och de behövde därför bara vänta i sex månader på leverans.
Duon såg till att utnyttja den halvårslånga väntan till max, eftersom det handlar om den första maskinen av det här slaget i Norden måste alla inblandade parter läsa på.
Inte minst verkstaden fick se till att hänga med i svängarna, Delvators partner Landvetter Motor hade av naturliga skäl liten erfarenhet av clamshellgrävare.
– De var med i diskussionerna redan i ett tidigt skede, säger Kenneth Kolviken som ger verkstaden en eloge.
– De är väldigt kompetenta och har sett till utbilda sig och att lägga upp ett reservdelslager för slitdelar, det är viktigt – om något går sönder gäller det att vi får ut en reparatör direkt.
Även en fabriksbyggd maskin måste förstås utrustas och byggas ihop enligt beställarens önskemål. Frågan var dock vad man vill ha på en maskin man aldrig kört.
Kenneth Kolviken och Patrik Backström gjorde därför en studieresa till Italien, tillsammans med representanter från Delvator, Hitachi och Landvetter Motor besökte de ett par entreprenörer som arbetade med clamshellgrävare.
– Det visade sig att en del av det vi trodde vi ville ha kunde vi plocka bort, och tvärtom, säger Kenneth Kolviken.
En sak som rök var Svabspakarna han trodde sig behöva.
– När jag provat att köra maskinen insåg jag att det är ju inte en grävmaskin i den bemärkelsen, det behövs helt enkelt inga L8-spakar, säger Kenneth Kolviken.
Specialmaskinen väger 42 ton, ekipaget utgår från en traditionell grävmaskin men har fått en större motvikt, kraftigare undervagn och förstärkt ram.
Hydrauliken ska dessutom vara anpassad för djupgrävning.
– Det är inte meningen att man ska ta av aggregatet och hänga på en vanlig grävskopa, kommenterar Kenneth Kolviken.
Teleskopaggregatet når 25 meter och gripskopan rymmer 1,4 kubikmeter, till maskinen hör också en femfingersgrip för att kunna plocka hårdare material.
Hytten är försedd med en glasruta i golvet och kan dessutom skjutas fram ungefär 130 centimeter, ut över schaktkanten.
– Man ser rakt ner i gropen, säger Patrik Backström.
Det sistnämnda är något att vänja sig vid. Första gången Kennet Kolviken körde en clamshellgrävare ställde han maskinen intill ett schakt och sköt fram hytten. När han sedan tittade ner genom golvfönstret killade det lite väl mycket i magen.
– Det var 22 meter ner! Jag åkte iväg och ställde maskinen ...
Nu har han vant sig vid höjderna och uppskattar den goda sikten ner i gropen.
– Vi är mycket måna om att arbeta med säkra schakter och vi har sett många grävmaskiner sladda iväg i leran under årens lopp, den risken är minimal med vår maskin.
Maskinen har dessutom ett inbyggt system som varnar för överbelastning.
– Om man råkar fastna i ett armeringsjärn 25 meter ner kanske man inte ser det, då talar maskinen om för en att man måste stanna och sänka skopan i stället för att dra upp den, det är en trygghet, säger Patrik Backström.
Maskinen ligger i framkant även när det gäller miljökraven, hävdar Kenneth Kolviken.
– Det är faktiskt den allra första serie 6-maskinen i Europa.
Hur är den då att köra? Enligt Patrik Backström påminner det mycket lite om att köra grävmaskin.
– Man plockar upp material i stället för att trycka ner skopan, det är dessutom en väldigt delikat maskin som kräver lite finess att köra, trots sin styrka får man inte misshandla den, den som våldför sig på teleskopaggregatet och börjar bända kommer att ställa till det.
Ingen av dem tycker att clamshellgrävaren konkurrerar med traditionella grävmaskiner.
– Vi ska jobba med schakt som är djupare än 5-6 meter, det är där vi hör hemma, säger Kenneth Kolviken.
Duon anser dock att clamshellgrävaren är ett bättre alternativ vid riktigt djupa schakter.
– Skopan har en kapacitet på 1,4 kubikmeter och når 25 meter, en långgrävare når 11-12 meter och har 700 liter i skopan, det blir hälften av volymen, säger Patrik Backström.
Han ser projektet på Östra sjukhuset som ett bra exempel på när clamshellgrävaren kan glänsa lite extra.
– Det är en spontlösning med mycket stag, vi går ner på sidan om stagen och tar materialet, en annan fördel är att vi inte trycker leran åt något håll, vi tar den rakt upp och skonar därmed spontkonstruktionen på ett sätt som traditionella grävmaskiner inte kan.
– Grävmaskiner behöver dessutom 3-4 moment för att ta upp material, för oss räcker det med två, dessutom tar vi betydligt mindre plats, lastbilarna kan stå väldigt nära, säger Kenneth Kolviken.
Det sistnämnda är viktigt inte minst i storstäder, där det ofta är ont om utrymme.
– Det blir allt viktigare med logistik på byggena, då är komprimerade lösningar bättre.
Duon tror att de kommer att kunna hålla specialmaskinen rullande, flera stora beställare har visat intresse och siktet är till exempel inställt på ett av landets allra största infrastrukturprojekt framöver.
– Västlänken kommer att dra med sig många djupa schakter – där vill vi absolut vara med.
Nästa djupgrävare kan dessutom vara på väg in i företaget redan nästa år, tanken är att köpa en maskin med ett aggregat som når 30 meter och med stor sannolikhet blir det en Hitachi även denna gång, uppger Kenneth Kolviken.
Han ser fram emot nästa maskin men tror inte att det behövs särskilt många för att möta de svenska behoven.
– Det finns ju ingen jättemarknad i Sverige, några maskiner räcker.
Han och Patrik Backström förverkligade sin dröm om en clamshellgrävare, men vägen dit har varit lång och knölig.
– Det är ett väldigt stort steg för två småskuttar, säger Kenneth Kolviken.
– Vi hade inte klarat det utan den uppbackning vi fått, utan det hade det blivit övermäktigt även om idén var bra, säger Patrik Backström.
De lyfter särskilt fram Landvetter Motor och Delvator, där säljaren Claes Gustafsson och tekniske experten Magnus Hansson varit viktiga bollplank.
– Vi har verkligen fått det bemötande man vill ha när man har en ny idé, det blir en trygghet att kunna diskutera och prata igenom allt utan att det bara ska handla om att de ska sälja maskiner, säger Kenneth Kolviken.
Han ger även finansieringspartnern Wasa Kredit en eloge.
– De lyssnade på oss och trodde på vårt tänk.
Specialgrävmaskinen var inte billig, och hade de inte trott stenhårt på sin idé hade de nog helst avstått investeringen.
– Det hade varit enklare att köpa fyra grävmaskiner, ler Kenneth Kolviken.
Fakta ZX350LC-6 CTA
Källa: Delvator |
———————————————————————————————
Entreprenadbranschens egen tidning!
Följ oss på Facebook, Instagram, Twitter och Youtube!
Artikeln är en del av vårt tema om Reportage.