Våga vara jobbig
Vem är det egentligen du gör affärer med? Entreprenörer synas ofta noggrant i sömmarna innan de får ett uppdrag, det är dock lika viktigt för entreprenören att kolla upp sin beställare.
Solna. I över tio års tid har Skatteverket genomfört särskilda insatser för att förebygga ekonomisk brottslighet, inte minst inom bygg- och anläggningsbranschen.
Ett led i detta är att stötta de stora beställarna i upphandlingsarbetet, enligt lagen om offentlig upphandling ska de som lämnar anbud kontrolleras och tanken är att de entreprenörer som får jobben ska vara seriösa, följa reglerna och betala sina skatter i god ordning.
– Skatteverket arbetar för att seriösa aktörer på marknaden ska kunna konkurrera på lika villkor. Det innebär att Skatteverket verkar för en sund konkurrens där företag som inte sköter sina skatter och avgifter ska hindras från att ta del av den offentliga marknaden för upphandling likväl som den privata, förklarar Eleni Kidhall Tosting på Skatteverket.
Skatteverkets primära syfte är att se till att offentliga beställare inte handlar upp oseriösa leverantörer och entreprenörer, myndighetens offentliga uppgifter är dock tillgängliga för alla medborgare – en källa som är tillgänglig även för underentreprenörer som vill kolla upp sin beställare.
– Samma rutiner kan användas ”åt andra hållet”, förklarar Eleni Kidhall Tosting.
Hon råder företagen att vara vaksamma och inte låta sig invaggas i trygghet även om beställarens beställare är ett stort och välkänt företag, att företaget som vill köpa just dina tjänster är medlem i en fin branschorganisation med hög moralisk svansföring är inte heller någon garanti.
– Större bolag samarbetar ofta med Skatteverket, de behöver få fram bra rutiner eftersom de gör upphandlingar hela tiden. Det är dock ingen garanti för att de inte handlar upp oseriösa företag, det är inte 100 procent säkert att det inte slinker igenom någon som i sin tur handlar upp småskuttar som de aldrig tänker betala.
I en värld där det främst är priset som avgör vem som får uppdraget kan det kännas svårt att ”vara besvärlig” men Eleni Kidhall Tosting hoppas att entreprenörerna törs stå på sig.
– Fler och fler är intresserade av att göra rätt, då borde det vara intressant att anlita ett företag som är så noga med att göra rätt att de kollar upp mig som beställare – då kan det bli en fördel i upphandlingen, ett sätt att marknadsföra sig.
När det väl går åt pipan är det enda som återstår att försöka begränsa skadorna. Eleni Kidhall Tosting rekommenderar därför att entreprenörerna vågar ta de jobbiga samtalen innan kontraktet är påskrivet.
– Allt handlar om vem man vill jobba med – vill man jobba med en som inte har koll på skatter och regler eller föredrar man att arbeta med dem som vill ha ordning och reda i företaget - risken finns att man åker ur upphandlingen, men det är det värt.
Leveranstidningen Entreprenad har skrivit mycket mer om detta, se länkarna nedan!
Är beställaren seriös eller inte? Så här hittar du informationen.
"Nu är vi trötta på det här, vi vill också varna andra."
"Där stod vi med fordringar på 400 000 och kostnader på 300 000- 350 000."
"Många entreprenörer är alldeles för snälla".
———————————————————————————————Entreprenadbranschens egen tidning!
Följ oss på Facebook, Instagram, Twitter och Youtube!
Artikeln är en del av vårt tema om Reportage.