23948sdkhjf

Industrin vill rädda Bergsskolan

Flera aktörer från gruvindustrin ser nu över möjligheterna att rädda den efter stiftelsens konkurs.
Den 19 september inleddes Stiftelsen Bergsskolan i Filipstads konkurs. Detta på grund av flera års minskning av sökande till utbildningarna. Utbildningsprogrammen erbjuder bland annat ett tvåårigt Metall- och verkstadsindustriprogram, ett treårigt program för berg- och anläggningsteknik samt ett tvåårigt program för berg- och anläggningsindustri.

Det här innebär nu att deras dotterbolag, som har hand om undervisningen och inte är försatta i konkurs, måste hitta en ny väg framåt för skolan. Bolaget måste hitta en ny ägare.

Mot bakgrund av det, meddelar flera aktörer inom industrin att de är beredda att ge en hjälpande hand till skolan, för att den ska kunna fortsätta utbilda unga människor mot gruv- och metallindustrierna. Man menar att bristen på utbildad personal riskerar att drabba företagen inom gruvnäringen, byggindustrin och stålföretagen.

– Den här konkursen är extra allvarlig eftersom vi ser ett ökat behov av kompetensförsörjning, Bergsskolan spelar en viktig roll här, säger Bo-Erik Pers, vd på Jernkontoret, stålindustrins branschorganisation, i ett pressmeddelande.

Ny stiftelse kan överta verksamheten
Branschorganisationerna Svemin och Jernkontoret har tillsammans med SSAB, Uddeholms AB, LKAB, Boliden, Luleå tekniska universitet och Filipstads kommun diskuterat möjligheterna att överta skolans verksamhet genom en ny stiftelse, på så vis löser man vis skulle problemet med ägandet lösas.

– Vi är glada att vi ser den här lösningen tillsammans och vi siktar på att göra ”nya Bergsskolan” till ett starkt och toppmodernt utbildningsnav för våra industrier, säger Jan Moström, vd LKAB och styrelseordförande Svemin.

Arbetet för att skapa förutsättningar för ägandelösningen pågår just nu och man beräknar att den kan vara färdig vid årsskiftet.

I dag går undervisningen vidare som planerat för de 127 intagna studenterna, och för att öka attraktionskraften vill man bland annat engagera fler som är verksamma inom industrin i undervisningen.

– Bergsskolan är jätteviktig för våra företag, den har levererat viktig kompetens i snart 200 år och vi ser behovet öka snarare än minska, säger Bo-Erik Pers, vd Jernkontoret.

Dotterbolaget Bergskolans kompetensutveckling AB är inte försatt i konkurs. Det bolaget bedriver uppdragsutbildning, forskning och materialprovning.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094