23948sdkhjf

Mats suger på sitt jobb

"På många ställen är det omöjligt att gräva, det går bara med handkraft – eller med den här maskinen."

Att gräva i kabelstinna marker kräver både tid och utrymme, något som ofta är en bristvara i storstan. Mats Dürhagen föredrar därför att suga fram ledningarna.
– Vi gör små precisa schakter, det blir nästan kirurgiska ingrepp.

Stockholm. En tidig septembermorgon letar sig Leveranstidningen Entreprenad in till Kungsholmen i Stockholm, staden har vaknat och de långa raderna nattparkerade bilar börjar lösas upp när den ena efter den andra stockholmaren ska iväg till jobbet.

Detta innebär dock inte att det är fritt fram, Grävsugen i Sverige AB med sin väl tilltagna lastbil får snirkla sig fram mellan bilar, cyklister och morgonjoggare och det tar en stund innan Mats Dürhagen och Christer Pettersson kan börja etablera sig vid dagens arbetsplats – ett litet, litet schakt långt upp på Rörstrandsgatan.

– Det kan vara svårt att ta sig fram, konstaterar Mats Dürhagen.

Hans ekipage är något av en udda fågel i entreprenadsvängen, enligt Mats Dürhagen finns det inte mer än nio grävsugar i hela landet och han tycker att hans egen är något utöver det vanliga.

Det är en riktig värsting, vi har den största och den miljövänligaste sugen.

Maskinen är inte ens ett halvår gammal, den är byggd av tyska RSP och skräddarsydd för företaget med grävsugsaggregatet RSP ESE 6 och en behållare som rymmer tio kubikmeter.

Vi ville ha en maskin anpassad för jobb i Stockholm, den är utrustad med verktyg och tillbehör som ska kunna underlätta för oss, men även för kunden, allt för att arbetet runt grävsugen ska gå fort och smidigt.

Lastbilen är en Volvo FH, den har en Euro6-motor på 550 hästkrafter och alla hydrauloljor är biologiskt nedbrytbara.

Det är krav som ställs i Stockholm stad och vi ser till att lägga oss en bit över de kraven, när det gäller miljöbiten är vi helt klart bäst i grävsugsbranschen, säger Mats Dürhagen.

Han var också mån om att få ekipaget så lätt som möjligt.

Då kan vi lasta mer, vi spar tid om vi slipper åka iväg och tippa allt för ofta, kommenterar Mats Dürhagen.

En annan bra finess är att bilen är utrustad med sidotipp.

– Det är mycket användbart, då kan vi suga upp material och tippa direkt i en container, då blir det inga stillestånd alls.

Jobben görs ofta rätt snabbt, tanken fylls på ungefär en timme.

Normalt sett kommer vi till en arbetsplats där man redan tagit bort asfalten och grävt så mycket man törs, förklarar Mats Dürhagen.

Rörstrandsgatan är ett typiskt exempel, ett litet ”öppnat” schakt inklämt en bit in på trottoaren.

De har grävt några skopor, konstaterar Mats Dürhagen.

Med de översta lagren avlägsnade kommer kabellagren i dagen, nu är det dags för grävsugen att ta vid.

En trasig vattenledning ska bytas ut, vi ska ta fram den utan att riskera att kablarna går sönder, säger Mats Dürhagen.

Grävsugens stora munstycke förs ner i gropen, fjärrstyrd via en ”låda på magen”.

Det går också att fjärrstyra hela lastbilen, då kan man suga och köra samtidigt, det är bra till exempel om man ska suga längs ett dike, säger Mats Dürhagen.

Grävsugen är tio tum invändigt och klarar att suga stenar med en diameter på cirka 23 centimeter.

Är det större stenar i schaktet, så kan vi ofta suga fast dom i röröppningen, och på det viset lyfta upp dem. Stora stenblock får grävmaskiner assistera oss med, säger Mats Dürhagen.

Han står stadigt på fast mark och styr grävsugen och det hörs rätt väl när grus, sand, lera och sten rasslar in röret.

Visst, det låter en del men maskinen i sig låter inte mycket, det blir en del vid munstycket och en del i blåslansen men den är betydligt tystare än andra typer av sugbilar, kommenterar han.

Nere i gropen assisterar Christer Pettersson med blåslansen, han rensar ledningarna från material och blåser också grus och lera mot sugmunstycket – tryckluftskompressorn ger åtta bars tryck och fyra kubikmeter luft/minut.

– Vi jobbar alltid i par, vi suger och blåser samtidigt, luckrar upp materialet och frilägger ledningarna, sammanfattar Mats Dürhagen.

Han ser tekniken som ett säkert sätt att ta sig fram i backen.

Vi gör små precisa schakter, det blir nästan kirurgiska ingrepp – ibland gör vi hål för stolpfundament eller tar fram ventiler, det blir väldigt små gropar och då blir ju också återställningen mindre och man slipper stänga av större ytor.

Han får ofta ta sig in under trottoarer och arbetar ofta inne i centrala stan där det ofta är trångt och där det sällan går att stänga av gatan under längre perioder.

På många ställen är det omöjligt att gräva, det går bara med handkraft – eller med den här maskinen, konstaterar Mats Dürhagen.

På många ställen är det helt enkelt för trångt för att ens ta in en grävmaskin.

– I gränderna i Gamla stan får man inte plats att svänga runt en grävmaskin, men grävsugen går in, vi har också möjlighet att lägga ut slang om behovet finns, säger Mats Dürhagen.

Med inte ens tio maskiner i landet är det inte ofta man råkar på en grävsug i arbete, Mats Dürhagen tycker sig dock se en ökad efterfrågan och han konstaterar att tekniken är populär på kontinenten, inte minst i länder som Tyskland och Österrike.

– Det har varit vanligt i över 20 år ute i Europa, de har i och för sig mer sand i marken och inte så mycket lera som vi har.

Även här finns det dock många situationer där en grävsug skulle kunna göra jobbet, men hittills har många tvekat, konstaterar Mats Dürhagen.

– I Sverige har man envisats med grävmaskiner!

Själv såg han sin första grävsug 2007 och han har arbetat med dem sedan 2011, först som anställd men sedan i våras i egna företaget Grävsugen i Sverige AB som han driver och äger tillsammans med Tommi Yrjölä.

Den 28 maj startade vi, med en helt nylevererad bil.

Grävsugen glänser faktiskt fortfarande, men den har jobbat hårt i sommar.

– Vi hade turen att få avtal under Drottningholms Entreprenad som gör mycket jobb för Stockholm Vatten, säger Mats Dürhagen.

Företaget har sin bas i Kungsängen nordväst om Stockholm och de flesta uppdragen är koncentrerade till huvudstaden, Grävsugen i Sverige AB har dock gjort avstickare till både Norrköping och Karlstad.

I Stockholm finns det mycket kablar och svåra schakter, det är avlopp, vatten och så gas lite högre upp, alla elkablar, och på det fiber, tele och bredband – det är här en sån här bil behövs, säger Mats Dürhagen.

Han konstaterar att begreppet ”grävsugning” används flitigt i branschen av andra sugbilsfirmor, och inte alltid på rätt sätt.

Jag tycker man ska klargöra att grävsugning och vacuumschaktning inte är en arbetsmetod som man kan göra med vilken sugbil som helst. För detta krävs en grävsug. Det är många gånger som vi kommer ut och tar över påbörjade schakter av andra sugbilsfirmor, där de har gått bet helt enkelt.

Maskinen kan användas på flera olika sätt, det handlar oftast om att ta fram ledningar men tekniken är också användbar för att frilägga trädrötter och blåsa dem fria från jord för att sedan kunna förse dem med ny så kallad skelettjord – ett viktigt verktyg för att kunna ge träd i städer ett nytt liv.

– Det är stor efterfrågan och tekniken används flitigt, sen vet vi förstås att vintersäsongen blir sämre, när det är tjäle går det inte att suga och blir det 10-15 grader kallt fryser allt, säger Mats Dürhagen.

Trots det är han övertygad om att firman kommer att ha tillräckligt att göra framöver.

Tekniken är oöverträffad när det gäller små knepiga schakter och vi har haft full styrning sedan maj – jag är inte orolig.

Fotnot: Kolla gärna in sugen i action - se filmen nedan. 

———————————————————————————————

Entreprenadbranschens egen tidning!

Följ oss på Facebook, Instagram, Twitter och Youtube

Artikeln är en del av vårt tema om Reportage.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11