23948sdkhjf

Vägarna håller inte för 74-tonstrafik

Trafikverkets uppskattning: Tio procent av vägarna och 900 broar håller inte måttet.
Vid nästa halvårsskifte blir det grönt ljus för användning av 74-tonstransporter på Sveriges vägar.

Enligt Sveriges Radio konstaterar Trafikverket att tio procent av Sveriges vägar och ytterligare 900 broar inte kommer att klara den nya vikten, som är tio ton tyngre än dagens maximalt tillåtna transportlaster.

Läs också: Riksdagen sa ja till ny bärighetsklass

Skogsindustrin har under en längre tid varit en av de drivande aktörerna i frågan om 74-tonstrafik och Henrik Von Hofsten, forskare inom skogsbrukets transporter på Skogforsk, säger till Skog Supply att fördelarna är både ekonomiska och miljömässiga.

– Det är ju vi från skogen som har drivit den här frågan väldigt hårt sedan början av 2000-talet. Vi såg det som en möjlighet att minska bränsleförbrukningen och därmed alla utsläpp. Sen blir det även billigare också i och med att man gör av med mindre bränsle, det kommer att bli 6-7 procent billigare att köra med dessa lastbilar.

Enligt Henrik Von Hofsten är det ett problem att ett ganska stort antal mindre landsvägar klassas som vad Trafikverket kallar för obyggda.

– Det är i princip förbättrade kostigar. De kan vara hur gamla som helst och så har men genom åren lagt asfalt över dem. Man vet helt enkelt inte hur välbyggda de är. Så här måste man helt enkelt kontrollera innan man släpper på för tyngre trafik.

Att vissa av landets vägar inte klarar av tyngre trafik är ingenting nytt, enligt Hofsten. Han säger att man har fått testa vissa vägar med tyngre fordon men att slitaget kommer att bli större när man helt släpper på för 74-tonstrafik.

– Trafikverket måste dra åt snaran en smula med tanke på att det kan blir väldigt många fler bilar helt plötsligt som trafikerar de här vägarna, då blir naturligtvis slitaget större.

Fokuserar på skogsindustrin
De vägar som inte bedöms kunna hålla för tyngre fordon kommer att stängas av för 74-tonstransporterna. Enligt Henrik Von Hofsten har man från Trafikverket sagt att man ska fokusera på att skogsindustriområdena.

– De har sagt att man ska fokusera på skogslänen och de stora stråken mot de skogliga industrierna. Men sedan kommer vägnätet successivt att utökas vartefter reparationer är gjorda och man hunnit kolla upp hur vägarna är byggda.

Hofsten säger att man hela tiden har haft en bra dialog med Trafikverket i frågan, han säger även att de berörda vägarna och broarna antagligen hade restaurerats ändå.

– Många av de här broarna och vägarna vi pratar om står säkert högt upp på listor för åtgärder i alla fall, att omprioritera vägar med anledning av transporter gör man hela tiden. Jag upplever absolut inget som helst motsatsförhållande med Trafikverket eller Transportstyrelsen för den delen heller i frågan.
Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078