Äntligen på hemmaplan
Magnus Andersson hann en vända förbi Norge innan han landade för gott hemma på Öland. Kalmar är navet men när Borgholm får en ny handelsplats har han för en gångs skull nära till jobbet.
– De skrattar åt mig om jag tar bilen!
Borgholm. M Andersson Maskin AB är ett av de tio inhyrda företag som ska se till att en skogsplätt i utkanten av Borgholm förvandlas till en stadig grund för det 50 000 kvadratmeter stora handelsområde som ska byggas här.
Företagets grundare och vd Magnus Andersson anlände till platsen i våras på uppdrag av Sandahls Entreprenad AB, inledningsvis var det schaktning som gällde men när Leveranstidningen Entreprenad hälsar på en soldränkt junidag hittar vi honom på andra sidan vägen i en grävmaskin med havsutsikt – uppflugen på en nybyggd bullervall står hans 28 ton tunga Volvo 240 bandgrävare och uppdraget här är att sänka vallen en aning, den är uppbyggd av vegetationsmassor från handelsprojektet men lite, lite för hög för några av de ölänningar som bor nära vägen.
– En del vill ha den hög, andra vill ha utsikt- ingen är överens, ler han.
Maskinen är fullt utrustad med GPS och telematik och kan ta emot ritningar direkt i hytten. Behovet av utsättare minskar därmed och Magnus Andersson trivs med att vara självständig på bygget.
– Det blir enklare att arbeta då.
När vallen är lagom hög ska han larva tillbaka maskinen till det blivande handelsområdet.
– Det blir nog avvattning, att bygga magasin och infartsvägar, lägga ner trummor och bygga VA – det brukar bli min lott!
Den öländska sommaren står i full blom och Magnus Andersson trivs med att vara på hemmaplan för en gångs skull.
– Just det här projektet är extremt – jag bor i huset därborta och de skrattar åt mig om jag tar bilen till jobbet, ler han och pekar in mot ett bostadsområde intill den stora sandplanen.
Han betraktar Kalmar som sitt huvudområde och även om många jobb utförs på Öland blir det ofta långa resor, han har till exempel arbetat mycket i Mörbylånga på Ölands södra udde, närmare åtta mil från hemmet.
– Ön är kanske liten men den är lång!
Magnus Andersson har en brokig bakgrund och har arbetat både som bonddräng och lastbilsmekaniker. Barndomens fascination för entreprenadmaskiner vann dock till slut.
– Min dagmammas granne körde maskin, det blev nog inkörsporten – jag hoppade in i alla maskiner jag hittade på gatan.
På 1990-talet skaffade han sig den formella utbildning som krävdes, det var dock svårt att få jobb och när en öländsk kollega begav sig västerut för att bygga tunnlar i Norge hängde han på.
– Jag körde hjulgrävare på både Gardemotunneln och Oslofjordtunneln, säger Magnus Andersson.
Schemat innebar två veckors jobb och en veckas ledighet, Magnus Andersson såg till att utnyttja tiden väl och köpte en Åkerman H10 av 1988 års modell för att kunna jobba hemma på Öland under ledigveckorna.
– Men sedan ändrade de schemat, det blev sju till fyra varje dag så då sa jag upp mig.
1999 åkte han hem till Åkermangrävaren för gott, startade enskild firma och börja rensa diken, lägga ner ledningar och göra grunder.
– Det var småtufft de första två åren men sedan gick jag med i Östschakt, minns Magnus Andersson.
Med maskinförmedlingen i ryggen blev det mer jobb, han fick också det stöd med pappersarbetet han ville ha.
De följande åren jobbade han en hel del för Skanska, han lade ner fiber för Percy Nilssons byggbolag PNB och kunde efter ett tag införskaffa en ny grävmaskin – en helt ny Volvo 210.
– Min gamla Åkerman fick stå hemma på gården, kommenterar han.
I samma veva fick han också sin första anställda, en kompis från utbildningen som också varit med under Norgeåren anslöt till firman och stannade i fem år innan även han startade eget.
När firman fått luft under vingarna var det dags att lämna den enskilda firman bakom sig och starta aktiebolag.
– Jag gjorde det inför den första miljoninvesteringen, kommenterar Magnus Andersson.
Han jobbade mycket för dåvarande Vägverket och med tiden blev behovet av en lastbil trängande, han köpte därför en nyare variant och det dröjde inte länge förrän han blev tvungen att köpa en till.
– De behövdes för att köra grus, det var inga rena transportuppdrag.
I dag har han fem lastbilar och fyra anställda som kör dem – två lastväxlare, två treaxliga tippbilar samt en kranbil.
Samtliga lastbilar utgår från Kalmar och får sina uppdrag via Östschakt.
– Det kan gå månadsvis utan att jag har kontakt med dem, de sköter sig helt själva.
Entreprenadsidan har däremot fått minskas ner en aning, i dag har företaget bara en bandgrävmaskin som Magnus Andersson kör själv.
– Det blir för svårt att ha anställda maskinister, jag har jobb åt dem från maj till september men under vintrarna blir det jobbigare.
Det är inte heller helt lätt att få tag på kompetent personal, Magnus Andersson konstaterar att bristen på förare är generell.
– På det här projektet har man fått plocka in flera pensionärer – det finns inga andra att få tag på.
M Andersson Maskin är därför mer åkeri än entreprenadfirma numera, även om bossen själv arbetar uteslutande i grävmaskinen.
– Det är ju det jag gillar.
Företaget är litet och kontoret har han på fickan. Han har en liten yta där han kan harpa matjord och numera kör han nästan heltid för Sandahlsbolagen.
– Jag litar på att de har jobb åt mig och blir det någon lucka anmäler jag mig som ledig till Östschakt, det brukar ordna sig, säger Magnus Andersson.
Han gillar sitt jobb men ser gärna att det håller sig inom hyfsat normala arbetstider.
– Därför har jag inte köpt någon hjulgrävare – jag tycker det räcker med 40 timmar i veckan även om det oftast spricker det med.
Att jobba är roligt, men det finns fler saker i livet, konstaterar han.
– Det ska inte stå på min gravsten att ”han bara jobbade”.
———————————————————————————————
Entreprenadbranschens egen tidning!
Följ oss på Facebook, Instagram, Twitter och Youtube!
Artikeln är en del av vårt tema om Reportage.