Utbildning ökar produktionen
Bålsta. Det är inte bara att tuta och köra när man använder stora maskiner, för att få använda till exempel en borrigg räcker det inte heller att ”gå bredvid” och lära sig av erfarnare kollegor.
– Många vet inte att det finns ett krav att den som ska hantera en borrigg måste ha en dokumenterad utbildning, säger Henrik Henning, produktchef för utbildning på Atlas Copco Mining and Rock Excavation Technique Sweden.
– Branschen tar det inte riktigt på allvar tyvärr.
Den som ser till att skaffa sig och sina anställda en ordentlig utbildning vinner dessutom mer än att ”bara” uppfylla de formella kraven hävdar Henrik Henning.
– Säkerheten är nummer ett på våra utbildningar, men vi vill också att maskinerna ska kunna prestera optimalt, det gör de bara om de används på rätt sätt.
För tillverkare som Atlas Copco är utbildning en mycket viktig del av verksamheten, förklarar han.
– Vi säljer maskiner och reservdelar, sedan tillhandahåller vi också utbildning eftersom vi är intresserade av att maskinerna inte körs sönder, om de används på rätt sätt håller de längre.
Henrik Henning lyfter särskilt fram vikten av att sköta det dagliga underhållet.
– Då håller maskinen längre och det blir färre driftsstopp.
Atlas Copco erbjuder flera olika typer av utbildning, Henrik Henning exemplifierar med företagets ”Operatörsutbildning med certifiering” - en kurs som, beroende på elevernas förkunskaper, tar 2-5 dagar i anspråk och där utbildningen sker på kundens egen rigg.
Det sistnämnda är en mycket viktig detalj, hävdar Henrik Henning.
– Vi ser ofta att de inte använder all teknik som finns på riggen, när våra produktspecialister ser hur utrustningen används kan de ofta trimma in den, kanske göra en uppdatering och ändra inställningarna så att maskinen fungerar ännu bättre.
Den som kör en maskin länge med fel inställning riskerar dessutom att köra sönder riggen, tillägger han.
– Maskinerna blir allt mer avancerade, med olika typer av navigeringssystem och styrsystem, det är därför viktigt att veta vad man gör.
Att nybörjarna går en kurs är förmodligen rätt självklart, Henrik Henning tror att även veteranerna vinner på att uppdatera sina kunskaper.
– De kan ha fått en utbildning tidigare som varit av skiftande kvalitet och även om de kan mycket brukar det alltid finns något de kan lära sig.
Med tanke på hur snabbt den tekniska utvecklingen går är det också avgörande att alla hänger med.
– Det är viktigt att att inte börja tumma på säkerheten, säger Henrik Henning.
Det finns många utbildningsleverantörer, med skiftande inriktning och av varierande kvalitet, det gäller att välja det som passar bäst och Henrik Henning påminner om att det faktiskt inte måste vara ett så kallat borrkort.
– Det finns många andra utbildningar som fungerar – det måste inte heta ”borrkort”, det som krävs är att utbildningen är dokumenterad.