23948sdkhjf

Strikt sanering av späckad simhall

Största uppdraget någonsin för Kaj Johansson Åkeri.

En simhall är ett myller av ledningar och otroliga mängder klinker och kakel, mycket betong och en hel del sanering blir det också när Kaj Johansson Åkeri tar sig an sin största rivning någonsin

Umeå. Turerna var många innan Umeå fick en ny simhall, det tog åratal av diskussioner innan alla var överens om var ett nytt badhus skulle placeras och hur det skulle se ut och först i slutet av augusti 2016 kunde den nya anläggningen Navet slå upp portarna i centrala stan.

En kilometer därifrån stod den gamla simhallen övergiven, verksamheten lades ned några veckor i förtid våren 2016 sedan delar av innertaket rasat ner i det åldrande badhuset.

Det sistnämnda var något Kaj Johansson Åkeri fick ta hänsyn till när de åtog sig uppdraget att riva simhallen, uppdrag nummer ett när företaget etablerade sig på den snötyngda arbetsplatsen blev att minska risken för nedfall.

– Vi har tagit ned innertaket med hjälp av en liten skylift, för att säkra arbetsplatsen, säger Thomas Nordlander, Kaj Johansson Åkeris platschef på projektet.

Rivarna påbörjade sitt arbete i mitten av februari och till en början handlar det mesta om sanering, simhallen byggdes i slutet av 1960-talet och i byggnaden finns en hel del PCB och asbest, runt fönster, i klinkerfogar, ventilationsrörskarvar med mera.

– Det är relativt mycket, säger Greger Hallnor, affärsområdeschef för mark och anläggning.

Saneringen utförs av Riv & Saneringsgruppen som tar sig an uppdraget enligt noggrant fastställda rutiner. Sanerarna tätar utrymmet som ska saneras, skapar ett undertryck och sätter in speciella luftrenare.

För att ta sig in i saneringsutrymmet måste man passera tre slussar.

Den första ska vara helt ren, hit ska sanerarna kunna gå i sina privata kläder. Den andra är till för rengöring, här ska saneringsteknikerna tvätta av sig på vägen ut. I den tredje slussen krävs särskilda arbetskläder som byts efter varje skift och dammsugs noga, andningsmask är ett måste och det här själva saneringen utförs, föroreningarna slipas eller bilas bort.

– När saneringen är klar dammsugs och torkas rummet, sedan måste det efterventileras i flera timmar, säger Thomas Nordlander.

Ständig provtagning är ett måste under under rivningens inledande skeden, beställaren har hyrt in en miljökonsult som tar prover för att rivarna ska veta var och hur mycket det måste saneras.

– Det är väldigt skönt att ha konsulten som backup, när vi städat klart kontrollerar han att det är godkänt och rengjort på rätt sätt, det känns tryggt, säger Fredrik Bellgran på Riv & Saneringsgruppen.

Sanerarna följer ett strikt uppgjort schema, pedagogiskt färgmärkta ritningar visar var det finns PCB, var det finns asbest och hur saneringen ska fortskrida i byggnaden.

– En miljöinventering har gjorts innan vi började men det gäller att ändå vara uppmärksam hela tiden, kommenterar Thomas Nordlander.

Rivarna har ständig kontakt även med sin beställare, Umeå kommun. Den gamla simhallen ska ge plats för flera hundra nya bostäder och rivningen är en medial händelse av stora mått, en del umebor sörjer att den gamla simhallen ska försvinna, andra är oroliga för att rivningen ska leda till att farliga ämnen kommer ut i ett bostadsområde och kommunen är därför mån om att kunna visa att allt sker enligt regelboken.

–Vi har en väldigt bra dialog med beställaren redan innan vi ens kommit igång med rivningen, konstaterar Greger Hallnor.

– Det är en känsloladdad byggnad, det är viktigt att allt blir helt rätt, det är många som bryr sig, säger Thomas Nordlander.

När Leveranstidningen Entreprenad hälsar på vilar ett dammigt lugn över det som en gång var umebornas stora simhall, innertaket ligger nedvräkt i de stora bassängerna, i den djupaste delen hittar vi en bortglömd och dammig badring och i ett hörn står de minsta barnens Pluppland än så länge ograverat.

Riv & Saneringsgruppen lägger sitt fokus på duschutrymmena just denna vecka, ingången till det som en gång var damernas dusch är inklädd i plast och sanerarna syns som mörka skuggor någonstans där bakom.

Den lilla bassängen ligger i ett separat rum, ett utrymme som redan är sanerat och klart och där väggarna har befriats från allt kakel och golvet är delvis urgröpt.
– Det var asbest i fixet och PCB i fogarna, förklarar Fredrik Bellgran.

Parallellt med saneringen utförs selektivrivning inomhus, innertak, armaturer med mera tas ned manuellt.

– Vi har ungefär 10-15 man på saneringen och 5-10 på den manuella rivningen, säger Thomas Nordlander.

Greger Hallnor räknar med att saneringen och den manuella rivningen tar ungefär två månader, lagom till påsk ska maskinrivningen dras igång, en bandgrävare på 30 ton utrustad med crusher och grip ska då ta sig an simhallen.

– Det är mest betong, vi räknar med totalt cirka 7 000 ton.

Taket innehåller en hel del trä, väggarna består av tegel och eftersom det är en simhall blir det också stora mängder klinker och kakel.

– Det kanske blir uppåt 4 000 kvadratmeter, säger Thomas Nordlander, som noterar att en stor del av detta material kommer att åka ut redan i saneringsfasen.

Något annat det finns gott om i en simhall är vattenledningar.

– Det är lite av ett ledningsinferno med både många, stora och grova ledningar, ler Thomas Nordlander.

– Ventilationssystemet är också väldigt stort i jämförelse med en ”normal” byggnad, säger Greger Hallnor.

Det är viktigt att hålla i sär till exempel klinker och betong, allt avfall sorteras noggrant och tas om hand av Kaj Johanssongruppens dotterbolag Allmiljö, som också ska ombesörja alla transporter.

Inne i simhallen är andningsmask ett krav, Leveranstidningen Entreprenad är ändå benägen att tro rivarna när de säger att det inte luktar klor alls längre.

– Det finns ett stort klorrum men det är renspolat och klart, säger Thomas Nordlander.

Ingen klorsanering ska behövas men prover ska tas innan rivarna får lämna projektet.

– Det är mycket kemikalier i en simhall, konstaterar Thomas Nordlander.

Till uppdraget hör också att utföra en marksanering runt byggnaden, marken ska provtas och rivarna ska få tydliga anvisningar om var det måste grävas.

– Vi kommer att ta upp det översta lagret cirka 0-10 meter ut från hela byggnaden, säger Greger Hallnor.

Det är främst PCB man misstänker finns i de översta jordlagren.

– Vi måste säkerställa att vi får bort allting, säger Thomas Nordlander.

Simhallen är 3 800 kvadratmeter stor, till det kommer lika mycket källare.

– Huset är lika stort under backen som ovanför, med omklädningsrum och andra skrymslen och vrår, säger Thomas Nordlander.

Greger Hallnor tror dock inte att rivningen i sig kommer att bli särskilt komplicerad.

– Huset är inte mer än 10-11 meter högt, vi kommer att börja med taket och sedan gå på de bärande konstruktionerna.

Maskinrivningen kommer att kräva två grävmaskiner och högst fem man tror Thomas Nordlander.

– Det blir flest i början, då är det mer fraktioner i omlopp.

Han räknar med att rivningen måste bevattnas för att hålla koll på dammet, rivarna har dessutom regler om bullernivåer och arbetstider att följa.

Till uppdraget hör också att fylla igen det hål som uppstår när källaren rivits. Tanken här är att krossa betongen från simhallen på plats och återanvända den som fyllnadsmaterial.

– Men det kommer förstås inte att räcka, det är ju 3 800 kvadratmeter stort och cirka tre meter djupt, kommenterar Greger Hallnor.

Rivningen ska vara helt klar i sommar och projektet är Kaj Johansson Åkeris största rivningsuppdrag någonsin.

– Vi utför 10-15 rivningar per år, byggnader av olika typer och storlekar men mindre än detta, säger Greger Hallnor.

Han uppger att företaget gärna åtar sig rivning och inte räds större projekt.

– Det är alltid intressant med rivning och det handlar ju nästan alltid om samma metod – det vore kanske skillnad om det var ett 13-våningshus.

Fotnot: I somras träffade vi Kaj Johansson Åkeri på en helt annan typ av projekt – läs mer om det här.

-------------------------------------------------------------------------------------------

Entreprenadbranschens egen tidning!

Följ oss på Facebook, Instagram, Twitter och Youtube!

 

Artikeln är en del av vårt tema om Reportage.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.175