23948sdkhjf

Bålstahamn blir stor stenmottagare

NCC får bygga sin hamn i Toresta, nära Bålsta, för att kunna ta emot upp till fyra miljoner ton berg under en tioårsperiod. Det står klart sedan Högsta domstolen valt att inte bevilja prövningstillstånd för den nya industrihamnen.


Omhändertagande och bearbetning av stenmassorna från Förbifart Stockholm har varit en av knäckfrågorna i projektet. Bland annat har en ambition varit att hålla nere vägtransporterna genom att i stället utnyttja sjöfarten så mycket som möjligt. NCC:s lösning har varit att komplettera sin grus- och bergtäkt i Toresta med en tillfällig hamn för intag av högst fyra miljoner ton stenmaterial och utskeppning av maximalt 500 ton av de bearbetade massorna.

Primärt handlar det om bergmassor från förbifarten, även om det också kan bli tal om exempelvis sand, ren jord, lera och byggmaterial. Klartecknet för hamnanläggningen är ett välkommet besked för Trafikverket som behöver den mottagnings- och bearbetningskapacitet som den tillfälliga hamnen i Toresta kan erbjuda. Enligt planerna används två utskeppningshamnar för arbetena på Lovön och tanken är att de ska ha varsin mottagarhamn – med Toresta som ett välplacerat alternativ.

I höstas fick projektet klartecken från Mark- och miljööverdomstolen i en dom som dock överklagades till Högsta domstolen. I överklagandet begärdes bland annat att Högsta domstolen skulle hämta in ett förhandsavgörande från EU-domstolen. Högsta domstolen konstaterar nu i sin dom att det inte uppkommit någon fråga som föranleder tvivel om tolkningen av unionsrätten och som därmed skulle göra det nödvändigt att hämta in ett förhandsavgörande. Högsta domstolen har heller inte hittat något annat skäl som motiverar prövningstillstånd och låter Mark- och miljööverdomstolens avgörande stå fast.

Enligt den ansökan som lämnades in till Mark- och miljödomstolen sommaren 2015 vill NCC anlägga en kaj med de anordningar som behövs för att kunna lossa och lasta ut material. Ansökan omfattar även hantering av det material som tas emot, exempelvis transporter, krossning och sortering. Där ingår bland annat anläggande av transportband och transportväg mellan kaj och det arbetsområde som också fungerar som lager.

Sammantaget handlar det om tillstånd att ta emot högst fyra miljoner ton material under en tioårsperiod. NCC:s bedömning är att mottagande av bergmaterial från Förbifart Stockholm rör sig om cirka tre miljoner ton och förväntas pågå under 4-5 år. Som mest handlar det, enligt företaget, om två till tre båtar per dygn med kapacitet att lasta mellan 2 500 och 5 000 ton.

Ambitionen är att i huvudsak utnyttja transportband för att förflytta massorna från hamnen till arbetsområdet som inryms i den nuvarande bergtäkten. Vid behov kan dumprar sättas in som reservalternativ.

Uttransporter kan göras både med båt och med lastbil. Enligt planerna handlar det huvudsakligen om lastbilstransporter som når näraliggande E18 via en befintlig trafikplats.

Enligt beräkningarna kan det röra sig om upp till ungefär 100 lastbilstransporter per dygn när arbetet är som mest intensivt. När fartyg används för uttransporten kommer dumprar att svara för nödvändiga transporter mellan arbetsområde och hamn.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094