Lönsam länk hävdar handelskammare
Ostlänken, det planerade dubbelspåret mellan Järna och Linköping, är en del av de nya stambanorna, den planerade höghastighetsjärnvägen som ska knyta samman landets tre största städer.
Den 15 mil långa sträckan, med stationer i Vagnhärad, Nyköping, Skavsta, Norrköping och Linköping, ligger först ut i pipen för den tänkta höghastighetsjärnvägen och enligt Trafikverket är planen att successiv byggstart ska ske redan i år och att sträckan ska invigas 2028.
Skopan sätts alltså i backen 2017, då en ny godsbangård ska byggas i Norrköping för att bereda plats för Ostlänken, därnäst följer bygget av en ny godsjärnväg, Trafikverket räknar dessutom med byggstart 2018 för Kardonbanan, som ska förbinda hamnen på Händelö med den befintliga stambanan.
Östsvenska handelskammaren ser stora vinster i projektet och hänvisar i ett pressmeddelande till en ny rapport som East Sweden Infra Cluster tagit fram och som uppges visa att länken leder till ytterligare 6 000 årsarbeten inom branscher som handel och restaurang, förutom de 19 000 man räknar med behövs för att klara bygget.
– Vi har i de tidigare rapporterna sett att Ostlänken betyder mycket för vår region och framförallt för de branscher som direkt berörs, såsom byggbranschen. I den här rapporten ser vi att Ostlänken även kommer att betyda mycket för kringliggande branscher, säger Anna Lövheim näringspolitisk chef på Östsvenska Handelskammaren, i ett pressmeddelande.
Enligt handelskammaren innebär projektet en ökning av den östgötska och sörmländska arbetsmarknaden med en procent, man tror också att projektet kommer att leda till ett totalt sett större bostadsbestånd och ökat inflyttande till regionen.
– Ostlänken är här och nu. Det är inte något som kanske händer i framtiden. Så det gäller att vi tillsammans i regionen mobiliserar och kraftsamlar för att klara den här utmaningen och möjligheten. Det här är århundradets tillväxtchans för våra företag, säger Anna Lövheim.
Enligt Trafikverkets prognos kommer Ostlänken att kosta 55 miljarder kronor i 2015 års prisnivå, det vill säga ungefär 3,5 miljarder per mil.
De berörda kommunerna har åtagit sig att vara med och betala, i maj 2016 kom Södertälje, Trosa, Nyköping, Norrköping och Linköping överens med Sverigeförhandlingens förhandlare om att medfinansiera projektet genom att betala sammanlagt 525 miljoner kronor och bygga totalt 55 000 bostäder, under förutsättning att sträckan från Södertälje och genom Linköping blir en del i det nya höghastighetsjärnvägssystemet mellan Stockholm och Malmö samt mellan Stockholm och Göteborg.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Entreprenadbranschens
egen tidning! Följ oss på
Facebook, Instagram,
Twitter och Youtube! :)