23948sdkhjf

I samma båt

Hållbara och långsiktigt stabila lösningar är inte bara önskvärda inom exempelvis samhällsbyggande. Det gäller även inom politiken.
Någon som fick VR-glasögon i julklapp? Årets julklapp som utses av HUI Research verkar osedvanligt genomtänkt. Vi lever i en digital tidsålder där ny teknik och nya produkter släpps ut på marknaden i en strid ström och kontinuerligt ger mervärden och förstärkta upplevelser till sina användare. Virtual reality ger tidigare helt oanade möjligheter till förflyttningar mellan olika miljöer, verkliga eller inbillade, och skapa upplevelser som kan innefatta syn, hörsel, känsel och till och med lukt.

Tekniken kan användas för nöjes skull i samband med spel, vid exempelvis teaterföreställningar, musikevenemang, filmvisning och på muséer. Den kan användas yrkesmässigt, inte minst i byggsammanhang, vid stadsplanering eller för att testa idéer utan att först behöva bygga en komplex miljö.

Och komplexa miljöer finns det gott om – inte minst vad gäller ekonomiska analyser och slutsatser. 2016 blev ett i många avseenden besvärligt år som gör att vi rullat in i det nya året med en mängd frågetecken.

På det globala planet finns inte mycket som tyder på att vi kan förvänta oss en märkbar förbättring. Vi kan räkna med att det fortsätter hacka i såväl Kinas som Japans ekonomiska maskineri, vilket inte uppvägs av att det ser bra ut i Indien och att det finns förhoppningar om förbättringar i Ryssland.

Förra året blev vi också hårdhänt påminda om de protektionistiska strömningar som växt sig allt starkare i både Europa och Nordamerika. Konsekvenserna av Brexit får vi se vad det lider, likaså vad som händer när Trump tar över rodret för USA. En rimlig gissning är dock att utlovade skattesänkningar och stora investeringar i infrastruktur kan fungera som en turbo för tillväxten.

På vår svenska hemmaplan ser det faktiskt riktigt ljust ut. Maskinentreprenörerna räknar med gott om jobb under det närmaste året och flertalet prognoser förutser fortsatt tillväxt i byggandet. Dels finns hyfsad tilltro till kommande investeringar, men också på att såväl privat som offentlig konsumtion kommer att fungera som starka drivkrafter. Inte minst det faktum att våra nordiska grannländer också ser ut att vara hyggligt välmående just nu gör att även exporten kan komma att bidra till en gynnsam utveckling.

Helt klart är dock att vi står inför en framtid som är synnerligen svår att förutsäga. Än svårare blir det om det politiska käbbel som präglade 2016 fortsätter även i år. Hållbara och långsiktigt stabila lösningar är inte bara önskvärda inom exempelvis samhällsbyggande. Det gäller även inom politiken.

Akio Morita, som en gång var med och grundade Sony, satte fingret på en riktigt öm punkt när han konstaterade: ”Alla i ett företag måste arbeta tillsammans för att göra företaget konkurrenskraftigt. I Japan vet alla att de är i samma båt. Det är inte en gammal japansk tradition; det är den grundläggande principen i ett monetärt system. Jag undrar hur västvärlden har kunna glömma detta.”

En tanke värd att beakta både för företagsledare och politiker.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078