Fortsatt bra byggmarknad
Fortsatt högtryck i bostadsbyggandet innebär tillsammans med ökande lokal- och anläggningsinvesteringar att 2017 blir ett bra byggår. Det framgår av den konjunkturprognos som lämnades av Sveriges Byggindustrier strax före jul.
Under 2016 påbörjades byggandet av närmare 65 000 bostäder. Johan Deremar, nationalekonom på Sveriges Byggindustrier, räknar dock inte med att den nivån kommer att bibehållas under 2017. Till det finns flera anledningar, men även om den förväntade volymen minskar till ungefär 58 000 bostäder betyder det fortsatt högtryck för bostadsbyggandet.
– Det är fortfarande nybyggandet av flerbostadshus som driver investeringarna. Skattehöjningar, stigande bolåneräntor, amorteringskrav och svag reallöneutveckling är dock inga gynnsamma faktorer för det marknadsstyrda bostadsbyggandet i längden, säger Johan Deremar.
Trots att världsekonomin påverkas kraftigt av exempelvis det amerikanska presidentvalet och Brexit gör Johan Deremar bedömningen att svensk ekonomi i första hand kommer att drivas av inhemska faktorer även i år – primärt handlar det då om offentlig och privat konsumtion samt investeringar. Sammantaget innebär det att senare års tillväxt kommer att fortsätta om än i något lägre takt än de två senaste åren.
Årets kraftiga uppgång i bostadsbyggandet (från 46 800 till cirka 65 000) innebär till och med att Sveriges Byggindustrier skruvar upp tillväxtprognosen för de sammanlagda bygginvesteringarna något för både 2016 och 2017. Nu är bedömningen att fjolårets tillväxt stannar på cirka tio procent och årets på ungefär fem procent.
Bedömningen är snarlik vad gäller investeringar i lokaler och anläggningar – om än på en lägre nivå. På anläggningssidan stämmer bilden förhållandevis väl med föregående prognos. Den privata del som berör VA-arbeten samt post- och telesektorn har gått lite bättre än väntat medan energisektorn haft en svagare utveckling än förväntat.
De offentliga investeringarna tuffar på, men tappade tempo under 2016 på grund av kraftiga neddragningar på järnvägssidan. De vägsatsningar som aviserats för 2017 gör dock att de offentliga investeringarna vänder upp igen. Sammantaget innebär det en ökning av anläggningsinvesteringarna med fyra procent under 2016 och en procent under innevarande år.
Uppgången förutsätter dock att ytterligare ett par pusselbitar faller på plats. Sveriges Byggindustrier räknar exempelvis med att antalet sysselsatta i branschen behöver ökas med ungefär 20 000 personer under 2016-2017 och var den arbetskraften ska hittas är fortfarande oklart. Bland annat betonar Johan Deremar att bristen på bland annat arbetsledare och platschefer börjar bli ett allt större flaskhalsproblem för branschen.
Han känner också viss oro inför årets avtalsrörelse som kan föra med sig omfattande störningar och påfrestningar om det vill sig illa.
– Sveriges Byggindustriers förhoppning är att den kan genomföras utan konflikter och att den kan resultera i förutsättningar för att skapa konkurrenskraftiga företag. Vi möter en allt mer komplex omvärld och med moderna avtal samt en god allmänekonomisk utveckling kommer framtiden att fortsatt se ljus ut för svensk byggindustri, säger Johan Deremar.