23948sdkhjf

Fortsatt optimism bland anläggarna

Anläggningsbranschen kan räkna med fortsatt högtryck. Den konjunkturbarometer som presenterades av Maskinentreprenörerna strax före jul pekar på att såväl arbetsvolym som orderstock ligger på en hög nivå liksom efterfrågan på tjänster.


Svensk konjunktur befinner sig i stark tillväxt där framför allt bostadsbyggandet tagit över som något av lokomotiv för utvecklingen. En växande befolkning och ökad inflyttning till landets större städer och centralorter ställer stora krav på ett uppgraderat samhälle där behovet av bostäder, service och infrastruktur blir allt större.

Att medlemmarna i Maskinentreprenörerna känner av en ökande efterfrågan är därför helt enligt förväntningarna. Intervjuer som gjordes med företrädare för 80 av organisationens medlemsföretag under november visar att företagen just nu gör historiska investeringar i maskiner för att möta en hög efterfrågan och förväntningar om ett riktigt bra 2017 för anläggningsbranschen.

Då har ändå 2016 varit ett starkt år i flera avseenden. Det kraftigt ökade bostadsbyggandet har satt fart på verksamheten, men i konjunkturprognosen konstateras också att det redan under första halvåret 2016 påbörjades infrastrukturinvesteringar som översteg investeringarna under hela 2015. Inte minst är det satsningar på hamnar och flygplatser som ger stora utslag, exempelvis hamnutbyggnaden i Nynäshamn. Störst genomslag har dock förnyelsen av Slussen i Stockholm, ett gigantiskt projekt som nu satt rejäl fart.

De goda framtidsutsikterna har dock en mycket tydlig baksida. Orderläget är högt och maskinentreprenörerna hör till de grupper som har svårt att hitta personal med rätt kompetens.

Som jag ser det är det nu ganska nära ett haveri. När 80 procent av våra medlemsföretag säger att de har svårt att få tag på rätt folk, då börjar det bli riktigt allvarligt. För det här är företag som Sverige måste ha för att klara nödvändig utbyggnad av samhällets viktigaste funktioner, säger Hampe Mobärg, vd för Maskinentreprenörerna.

– Att de här maskinerna är centrala för samhället det vet vi, de flesta minns vad som hände för bara några veckor sedan när snöröjningen inte fungerade. Saknas maskiner och entreprenörer stannar hjulen och tillväxten minskar. Vi måste snabbt hitta vägar att lösa kompetensförsörjningen i de här centrala branscherna, säger Hampe Mobärg.

För Maskinentreprenörerna är dock problemen inte speciellt överraskande. I själva verket är det flera år sedan organisationen hissade varningsflaggan i och med att många kommuner fick problem att fylla och bedriva sina gymnasiala maskinförarutbildningar. Förbundet har därför valt att etablera utbildningscenter på sex orter där det även bedrivs vuxenutbildning och annan central kursverksamhet.

– Men det räcker inte. Vi måste få regering och riksdag att förstå att det är nödvändigt att satsa mer på utbildningar som ger jobb direkt efter avslutad skola. Annars får fler än maskinentreprenörer problem, betonar Hampe Mobärg.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093