Svenska maskinförare håller stilen
Det svenska laget kommer allt närmare den absoluta toppen i den årliga maskinförartävlingen Case Rodeo som nyligen avgjordes strax utanför Paris. En tredjeplats för laget bland 15 deltagande nationer, samt en guld- och en bronsmedalj i de individuella tävlingsmomenten ger hopp om ännu bättre resultat nästa år.
Sverige har aldrig varit speciellt framstående som basketnation, och det visade sig att det inte går bättre när basketbollen ska placeras i korgen med hjälp av en grävlastare. För svensk del var det grävlastarmomentet som utgjorde skillnaden mellan den hägrande segern och den slutliga bronsmedaljen i både lagtävlingen och individuellt när Case Rodeo nyligen avgjordes utanför Paris.
Ofta räcker det med att säga ordet tävling så vaknar vinnarskallar till över hela världen. Det gäller även bland maskinförare, något som Case tagit fasta på. Företaget arrangerar sedan några år tillbaka Case Rodeo där maskinförare från Europa, Mellanöstern och Afrika inbjuds att delta. Totalt kvalificerade sig 45 förare från 15 nationer till den avslutande finalen strax utanför Paris.
Ett svenskt tremannalag deltog i år för fjärde gången efter tre tuffa uttagningstävlingar på hemmaplan. De svenska finalisterna blev till slut Janne Hirsikangas, Hirsikangas Gräv & Schakt, Fredrik Johansson, Schaktsam, och Fredrik Asplund, Väg- och Schaktmaskiner. Laget coachades av Fredrik Holmquist, till vardags vd på Maskinia, svensk generalagent för Case.
Väl på plats i Frankrike skulle de tävlande ge sig i kast med fyra helt olika tävlingsmoment i olika maskintyper – moment som valts för att verkligen sätta förarens förmåga att manövrera sin maskin på svåra prov. Samtliga moment utfördes på tid och skulle dessutom klaras inom väl avgränsade ytor för att göra utmaningarna än större.
≈ Wild Wheels: En låda skulle transporteras med hjälp av en pallgaffelförsedd mindre hjullastare två varv på en slingrande, besvärlig bana. Tävlingsmomentet kom att ge en mycket tydlig indikation om hur hela tävlingen skulle sluta. Momentet togs hem av fransmannen Ludovic Fronteau före dansken Bendt Martin Risom och svenske Fredrik Johansson – tre personer som skulle visa framfötterna fler gånger under tävlingen.
≈ Lawless Loader: Ytterligare ett transportmoment där en boll skulle tas runt en knixig bana med hjälp av en kompaktbandlastare med pallgafflar. Under resans gång skulle bollen ”kastas” mot tio käglor för att i bästa fall göra en strike.
Momentet togs hem av Fredrik Johansson som närmast efter sig hade tjecken Karel Nedoma och italienaren Davide Visca.
≈ Cherokee Crawler. Förarna fick ta ett steg uppåt i storlekarna till en 20-tons bandgrävare med en krokförsedd lina fastsatt i en av skoptänderna. Med hjälp av kroken skulle ett antal träkuber flyttas till angivna platser. Mike Pelzer från Belgien klarade utmaningen bäst följd av Peter Bart Poppink från Nederländerna och Ludovic Fronteau.
≈ Big Thunder Backhoe blev så det slutligt avgörande momentet. Med en grävlastares grävaggregat skulle fem bollar hämtas upp och placeras i en basketkorg. Störst framgång hade britten Karl Owen med Bendt Martin Risom och italienaren Michelangelo Catalano som tvåa och trea.
För svensk del blev dessvärre grävlastarmomentet helt avgörande. En av Fredrik Johanssons bollar studsade flera gånger på ringkanten innan den bestämde sig för att ramla ner på fel sida. Det innebar 60 sekunders tidstillägg och en möjlig totalseger förvandlades snabbt till en slutlig tredjeplats i tävlingen – endast trettio sekunder efter totalvinnaren Ludovic Fronteau.
Janne Hirsikangas hamnade på en slutlig åttondeplats medan Fredrik Asplund hamnade på plats 23.
Grävlastarmomentet blev också helt avgörande för lagtävlingen som togs hem av Danmark före Storbritannien. Sverige tappade nästan fyra minuter gentemot sina huvudkonkurrenter i grenen och förpassades därför till tredjeplatsen, inte mer än en drygt minut efter segrande nation.
För Fredrik Johansson tycks dock huvudinställningen vara att han vunnit ett brons, inte att han förlorat guldet.
– Det här har varit en fantastisk upplevelse. Det är ett mycket välordnat arrangemang och när man sätter sig vid spakarna så kommer verkligen tävlingsnerverna fram. Jag åkte ner utan förväntningar, men när tävlingarna satt i gång och jag kände att jag gjorde bra ifrån mig så satsade jag allt. Hade jag haft marginalerna på min sida så kunde jag nog tagit mig hela vägen, men jag är ändå mycket nöjd med mina placeringar, säger Fredrik Johansson.
Även lagledaren Fredrik Holmquist är nöjd med resultatet, men börjar redan planera för en revansch i nästa års evenemang.
– Vi har nu deltagit i Case Rodeo i fyra år och de svenska insatserna blir bara bättre och bättre. I år landade vi på en tredje plats i lagtävlingen, var en hårsmån från att vinna den individuella tävlingen och vann ett delmoment. Nästa år satsar vi allt på att Sverige ska ta sig till toppen av prispallen, säger Fredrik Holmquist.