23948sdkhjf

Flyttlass av kolossalformat

Med hjälp av en lågbyggd trailer försedd med 18 axlar och 144 hjul har några av de största flyttlass som hittills setts i Sverige genomförts. Och fler blir det när sammanlagt ungefär 30 bostadshus med sammanlagt 86 bostäder ska flyttas från Malmberget till Koskullskulle.


Den som vanligtvis beställer ett flyttlass kan möjligen räkna med vissa problem med pianot, eller kanske rent av en flygel. Sängen eller soffan kan vara för stor för husets hiss och porslinet kan riskera att gå i kras om det inte är tillräckligt väl emballerat.

I Gällivare är flyttproblemen av helt annan art – där handlar det i betydligt större utsträckning om vikt, volym och inte minst om spänningar i kompletta konstruktioner. Redan på 1970-talet tvingade den expanderande gruvverksamheten fram rivningar och flytt av hela byggnader, något som för närvarande växt till ett minst sagt omfattande flyttuppdrag. Sammantaget handlar det om att flytta ungefär 30 bostadshus med sammanlagt 86 bostäder, några förrådsbyggnader och ett pumphus från Malmberget till Koskullskulle.

Alternativet att riva husen valdes bort av flera anledningar. Dels handlar det om kulturbyggnader som betraktas som väl värda att bevara. Dels innebär det att de som måste flytta på grund av gruvbrytningen får en möjlighet att bo kvar i ett lägenhetsbestånd med några år på nacken. I vissa fall följer bostadsinnehavarna med huset till det nya läget.

Huvudentreprenör är Nyab Sverige som utöver flytten av byggnaderna, även fått ansvaret för de mark- och infrastruktursarbeten som krävs i Koskullskulle innan husen kan sättas på sin nya plats, drygt sju kilometer från det ursprungliga läget.

Då det handlar om flyttlass på en bra bit över 200 ton ställs också stora krav på logistik och inte minst på de fordon och den personal som ska genomföra arbetet. I första omgången rör det sig om 14 hus där transporterna genomförs med specialkompetens från Nylundh Specialentreprenad och holländska Mammoet som specialiserats på komplexa flyttuppdrag och tunga lyft. Det holländska företaget rönte stor uppmärksamhet över hela världen 2001 då det bärgade den ryska atomubåten Kursk från botten av Barents hav – en händelse som bland annat genererade en mängd nya uppdrag över hela världen och gjorde att företaget sedan dess växt till en koloss med cirka 5 500 anställda.

För att flytta stora byggnader måste allt klaffa med ett samspel mellan teknik, kunskap och erfarenhet. Alla inblandade parter måste dra åt samma håll och kraven på planering och förarbete är minutiösa.

– Viktigast i det här arbetet är alla människor och deras kunskap. Vi har haft mycket bra samarbete mellan varandra och med LKAB, säger Geert van der Vossen på Mammoet.

Vi är tre bolag men jobbar som ett enda team, säger Tommy Nylundh på Nylundh Specialentreprenad.

Enligt planerna ska de 14 första husen vara inflyttningsklara 2017: Därefter är det dags att ta itu med resterande 16 bostadshus. Hösten 2018 ska samtliga hus vara inflyttningsklara.

Erfarenheterna så här långt visar att själva transporten tar drygt en timme, men bakom varje transport ligger åtskilliga planeringstimmar. Dessutom krävs en hel del arbete innan transporten kan sättas igång – arbeten som följer ett givet, återkommande schema.

Schaktning runt och under husen.
Långa stålbalkar placeras under huset.
Huset lyfts upp med domkraft.
Byggnaden pallas upp.
Maskin med lång sticka gräver ut under huset.
En väg byggs under huset.
Huset lastas på en 28 meter lång trailer försedd med 18 axlar och 144 hjul.
Två lastbilar används, en som drar trailern och en bromsbil längst bak. Hela ekipaget blir ungefär 50 meter långt.
En operatör längst fram på trailern styr de 144 hjulen och hydrauliken med hjälp av joysticks.
Huset hålls plant med hjälp av hydraulik.
Transportchef övervakar och vägtransportledare stänger och öppnar vägar där trailern passerar.
Huset lastas av och pallas upp.
En sockel byggs runt husgrunden.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063