23948sdkhjf

NCC tror på fortsatt fotografering med drönare

NCC räknar med att snart kunna återuppta fotografering med hjälp av drönare. – De signaler vi får från Datainspektionen och Transportstyrelsen är att byggbranschens fotografering med drönare snart får grönt ljus, säger Andreas Lydig, ansvarig för drönare på NCC.


I oktober slog en dom i Högsta förvaltningsdomstolen fast att en drönare med kamera juridiskt ska betraktas som en övervakningskamera. Därmed krävs tillstånd enligt kameraövervakningslagen – tillstånd som egentligen bara kan erhållas vid brottsövervakning och vid användning på egen inhägnad mark. I praktiken innebar därför domen ett närmast totalt stopp för en snabbt växande yrkeskår.

Ett av de företag som drabbades hårt av förbudet var NCC som tidigt insåg värdet med fotografering från drönare. I dag har företaget 20 anställda med tillstånd att flyga drönare. Framför allt används tekniken vid fotografering av mark som ska bebyggas i och med att flygbilderna bland annat kan användas för volymberäkning och dokumentation.

Men i dag finns goda förhoppningar om att byggbranschen inom kort ska kunna använda drönare ungefär som tidigare. Framför allt lyfter företaget fram att länsstyrelsen och Datainspektionen gjort vissa förtydliganden som lättar på tillståndskraven.

De signaler vi får från Datainspektionen och Transportstyrelsen är att byggbranschens fotografering med drönare snart får grönt ljus, säger Andreas Lydig.

Företaget tar redan nu ett stort steg för att stå än bättre förberedd när drönarfotograferingen sätter fart igen. Bland annat har företaget sökt ett generellt tillstånd hos länsstyrelsen för fotografering med drönare i hela Sverige. Dessutom inleds ett strategiskt samarbete med det Linköpingsbaserade företaget Spotscale, som kan bidra med 3D-simuleringar av befintlig bebyggelse.

NCC:s drönare tar först hundratals fotografier av en plats. Med teknik som Spotscale licensierat kan den befintliga bebyggelsen snabbt modelleras i 3D. Flygbilderna kan därmed omvandlas i Spotscales molntjänst till en virtuell kopia av stadsdelen.

Tekniken gör det möjligt att på en skärm eller med VR-glasögon visa exakt hur en planerad byggnad kommer att se ut på platsen där den ska byggas. Inte minst underlättar tekniken kommunikationen med byggföretagets kunder, med myndigheter och med de som bor och jobbar kring det planerade bygget.

– Med vår teknik kan man snabbt göra en 3D-modell tillgänglig på vanliga kontorsdatorer via en webblänk. 3D-modellen kan därför bli ett viktigt underlag för beslut om byggprojekt, säger Spotscales vd och grundare Ludvig Emgård.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064