23948sdkhjf

Nytt steg i Mittbanans upprustning

Snabbare, säkrare och mer miljöanpassade tågresor längs Mittbanan mellan Sundsvall och Storlien är huvudmålet med storsatsningen på det så kallade Funktionella mittstråket. Nyligen togs ett steg på vägen när beställning lades på förfrågningsunderlag för sträckan Sundsvall V-Stöde.


Den 33 mil långa Mittbanan mellan Sundsvall och Storlien brister i flera avseenden, inte minst vad gäller säkerheten, vilket begränsar tågens hastighet. Banan har sedan länge passerat bäst föredatum och håller med dagens mått en låg och ojämn standard med många plankorsningar.

Att banan är enkelspårig bidrar ytterligare till rådande kapacitetsbegränsningar, inte minst för att den trafikeras av såväl godståg som fjärr- och regiontåg som tar sig fram med olika hastigheter.

Vän av ordning kan påpeka att sträckan Ånge-Bräcke är dubbelspårig, men formellt tillhör den delen Norra stambanan – inte Mittbanan som i praktiken är tvådelad.

Det så kallade ”Funktionella mittstråket” innebär nu stora satsningar på att öka kapaciteten och korta restiderna fram till år 2020. Ambitionen är att lösa detta genom bland annat trimningsåtgärder, nya stationer och bortplockade plankorsningar. I synnerhet är förväntningarna stora i Nälden, några mil från Östersund, där man utlovats en ny station och att tågen åter igen kommer att stanna på orten till glädje för bland annat uppskattningsvis 200 dagliga arbetspendlare.

Den senaste upphandlingen i projektet togs hem av Norconsult som ska ta fram förfrågningsunderlag för utförandeentreprenad och byggplatsuppföljning för sträckan Stöde–Sundsvall V – ett uppdrag som ska vara slutfört i december 2017.

Totalt har 323 miljoner kronor avsatts för projektet som även berör vägsidan. Bland annat utlovas så kallade stigningsfält längs E14 på platser där exempelvis långtradare kan få problem i besvärligt väglag. Pendlarparkeringar och cykelvägar är andra åtgärder som ska underlätta för trafikanterna.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08